Jak obniżyć koszty kredytu? Poznaj skuteczne sposoby, aby płacić mniej

08.12.2022, 10:38aktualizacja: 08.12.2022, 10:52

Rankomat
Wzrost stóp procentowych sprawia, że kredytobiorcy płacą coraz wyższe raty. Wielu z nich obawia się utraty płynności finansowej ze względu na większe wydatki. Nie każdy wie, że istnieje kilka sposobów na to, aby obniżyć koszty całkowite kredytu i płacić mniej. Dowiedz się, jakie masz możliwości i jak z nich skorzystać.

Czym dokładnie są koszty kredytu?

Koszty kredytu to wszystkie wydatki, które ponosi kredytobiorca w związku z zawartą umową. Zalicza się do nich przede wszystkim:

• oprocentowanie (stałe lub zmienne),
  • prowizję na rzecz banku,
  • ubezpieczenie kredytu,
  • dodatkowe opłaty.

Koszty te mogą być więc różne i ulegać zmianie. Muszą być zawarte w każdej podpisywanej umowie, aby kredytobiorca był świadomy tego, ile zapłaci za zaciągnięte zobowiązanie. Warto wiedzieć, że niektórych kosztów można całkowicie uniknąć, a inne negocjować w taki sposób, aby je znacząco zmniejszyć. Dotyczy to nie tylko nowo zawieranych umów, ale także kredytów już zaciągniętych.

Dzięki temu, nawet jeśli spłacasz już zobowiązanie, to możesz nieco zmniejszyć wysokość swoich rat. Dużo ciekawych informacji na temat tego, jak obniżyć raty, znajdziesz pod adresem: https://finanse.rankomat.pl/poradniki/10-sposobow-obnizenie-kosztow-kredytu/.

Refinansowanie i restrukturyzacja kredytu – na czym polegają?

Jednym ze sposobów na obniżenie kosztów kredytu gotówkowego, a tym samym comiesięcznej raty, jest jego restrukturyzacja. Jest to procedura przewidziana w Prawie bankowym. Mogą z niej skorzystać kredytobiorcy, których sytuacja materialna uległa znacznemu pogorszeniu. W wyniku tego spłata zobowiązania jest dla nich dużym obciążeniem i konieczne jest ustalenie nowych warunków umowy.

Kredytobiorca, który np. stracił źródło dochodów w wyniku poważnej choroby, może zgłosić się do banku, aby ten przeprowadził restrukturyzację kredytu. Najczęściej polega ona na wydłużeniu terminu spłaty, czyli miesięczna rata staje się niższa. Niekiedy bank może zdecydować się także np. na obniżenie marży.

Nie każdy wie, że kredyt można także przenieść do innego banku. Proces ten nazywa się refinansowaniem zobowiązania. Warto się na nie zdecydować, gdy inny podmiot ma korzystniejszą ofertę, a tym samym niższe koszty. Jest to rozwiązanie wybierane przede wszystkim w przypadku kredytów hipotecznych, które są zdecydowanie najdroższe. W niektórych bankach można także refinansować kredyt gotówkowy.

Aby wybrać korzystną ofertę, należy dokładnie przeanalizować kilka propozycji różnych banków pod względem kosztów i porównać z dotychczasowymi warunkami kredytu. Refinansowanie jest korzystne, przede wszystkim dla kredytobiorców, którzy płacą duże odsetki wynikające z wysokiej marży, nieproporcjonalnej do innych dostępnych na rynku. Mogą się na nie zdecydować także klienci, których bank nie chce zmienić dotychczasowych warunków umowy, mimo prób negocjacji.

Jeśli spłata kredytu stała się dla Ciebie dużym obciążeniem, to możesz zasięgnąć porady eksperta kredytowego, który doradzi Ci, w jaki sposób możesz zmniejszyć wysokość comiesięcznych rat.

Źródło informacji: Rankomat

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE