Kantory internetowe w systemie SEPA

06.05.2020, 11:24aktualizacja: 06.05.2020, 11:24

System SEPA
Spółka Currency One została uczestnikiem systemu SEPA. Niedługo także, jako pierwsza polska instytucja, będzie w systemie SEPA Instant. Dzięki temu klienci serwisów InternetowyKantor.pl i Walutomat otrzymają nowe możliwości, których nie znajdą w podobnych fintechach.

Bezpośrednia integracja z SEPA umożliwia zaoferowanie klientom tych serwisów rachunków płatniczych z indywidualnym numerem IBAN dla EURO, a ponadto umożliwi Currency One wejście na rynek korporacyjny – obsługę innych instytucji finansowych. Wkrótce, dzięki SEPA Instant, kantory internetowe należące do spółki Currency One umożliwią błyskawiczne przelewy w euro, nawet w 60 sekund. Do tej pory nie umożliwił tego żaden polski fintech ani bank.

„Jako pierwsza polska pozabankowa instytucja płatnicza będziemy mogli zaoferować rachunek IBAN w walucie EUR. Oznacza to, że nasi klienci nie będą potrzebowali już rachunków walutowych w euro w banku. Rachunek nasz może teraz służyć zarówno do wysyłki, jak i odbioru euro, a klient bezpośrednio będzie widniał jako nadawca/odbiorca przelewu” - tłumaczy Miron Miesczak, dyrektor ds. partnerstw strategicznych Currency One.

Posiadanie rachunków w systemie SEPA przyspieszy księgowanie euro, a uczestnictwo Currency One w SEPA Instant umożliwi transfer środków w czasie rzeczywistym na niektórych europejskich rynkach.

„W Polsce to dopiero nowość, ale w Niemczech czy Austrii pokrycie w przelewach Instant wynosi 87 proc. Praktycznie więc będziemy mogli zaoferować klientom Walutomatu i InternetowyKantor.pl przelewy natychmiastowe w zasadzie do całych Niemiec i Austrii” - dodaje Bartosz Grycza, product development manager w Currency One.

Poznańska spółka Currency One od 10 lat jest jednym z liderów rynku wymiany walut. W jej serwisach, Walutomacie i InternetowyKantor.pl zarejestrowało się już ponad 650 tys. klientów, którzy korzystają z wymiany walut oraz przelewów zagranicznych do ponad 50 krajów na świecie.

KONTAKT:

Katarzyna Moszko-Stachowska