KERDOS GROUP SA Informacje o dokonanej wycenie jednostki stowarzyszonej i decyzji o odpisie aktualizującym wartość należności Spółki

18.12.2015, 17:27aktualizacja: 18.12.2015, 17:27

Raport bieżący 152/2015

Zarząd Kerdos Group S.A. ("Emitent", "Spółka") informuje, iż w dniu 2 grudnia 2015 roku dokonał wyceny metodą praw własności jednostki stowarzyszonej Meng Drogerie+ S.a.r.l., w której od dnia 28 kwietnia 2015 roku 298 udziałów stanowiących 49,79% kapitału zakładowego i ogólnej liczby głosów posiada spółka zależna od Emitenta - DC Service GmbH. Na dzień sporządzenia niniejszego raportu bieżącego Emitent jest w posiadaniu bilansu oraz rachunku zysków i strat jednostki stowarzyszonej Meng Drogerie za okres od 1 stycznia do 30 czerwca 2015 roku sporządzonych według zasad właściwych dla spółek z siedzibą w Luxemburgu. Jednostka stowarzyszona nie przedstawiła późniejszych informacji finansowych. W związku z powyższym na potrzeby wyceny wartości inwestycji w tę jednostkę stowarzyszoną metodą praw własności do skonsolidowanych sprawozdań finansowych Emitenta wykorzystano informacje finansowe Meng Drogerie+ S.a.r.l. za okres od 1 stycznia do 30 czerwca 2015 roku. W wyniku powyżej opisanej metodologii wartość inwestycji w jednostkę stowarzyszoną uległa poniższej zmianie:

Wartość udziałów Meng Drogerie+ S.a.r.l. wg. ceny nabycia 34.731 tys. PLN

Wartość udziałów Meng Drogerie+ S.a.r.l. wg metody praw własności 1 258 tys. PLN

Udział w wyniku jednostek stowarzyszonych (33 473) tys. PLN

Skutki powyższej wyceny wpływają na zmniejszenie skonsolidowanego wyniku finansowego oraz wartości skonsolidowanych kapitałów własnych Emitenta w wysokości 33 473 tys. PLN.

Jednocześnie dokonano analizy i oszacowania wartości należności Spółki w zakresie kwot możliwych do uzyskania. W wyniku dokonanej procedury Zarząd Emitenta podjął decyzję o utworzeniu odpisu aktualizującego wartość należności:

• Od jednostek powiązanych w kwocie 1 256 tys. PLN

• Od jednostek pozostałych w kwocie 1 974 tys. PLN

Skutki powyższej decyzji wpływają na:

• Zmniejszenie jednostkowego wyniku finansowego Emitenta 3 230 tys. PLN

• Zmniejszenie skonsolidowanego wyniku finansowego Emitenta 1 974 tys. PLN