KOFOLA SA Informacje uzyskane w trybie art. 160 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi

15.10.2015, 17:29aktualizacja: 15.10.2015, 17:29

Raport bieżący 34/2015

Zarząd Kofola S.A. ("Spółka") z siedzibą w Kutnie informuje, że w dniu 15 października 2015 roku do Spółki wpłynęły zawiadomienia od następujących członków Zarządu Spółki: Janis Samaras, Daniel Buryš, René Musila, Tomaš Jendřejek, Jiři Vlasak i Roman Zurik oraz sześciu członków Rady Nadzorczej Spółki dokonane w trybie art. 160 ust. 1 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi, w których poinformowali oni o nabyciu przez Kofola CeskoSlovensko a.s. z siedzibą w Ostrawie, Czechy - spółki, w której wyżej wymienione osoby wchodzą w skład odpowiednio organu zarządzającego (członkowie Zarządu Spółki) oraz organu nadzorującego (członkowie Rady Nadzorczej Spółki).

Zgodnie z treścią ww. zawiadomień Kofola CeskoSlovensko a.s. z siedzibą w Ostrawie, Czechy nabyła akcje Spółki na następujących warunkach:

1) data transakcji 15.10.2015 r.

2) tryba zawarcia transakcji - poza rynkiem regulowanym na mocy umów cywilnoprawnych

3) łączna liczba nabytych akcji Spółki w tym trybie: 26 053 895 akcji stanowiących 99,60% kapitału zakładowego Kofola SA i uprawniających do 99,60% głosów w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu

4) cena nabycia akcji: Akcje zostały przeniesione w ramach wniesienia wkładu niepieniężnego na pokrycie akcji w podwyższonym kapitale zakładowym Kofola CeskoSlovensko a.s., w zamian za które objęto 22 000 000 akcji Kofola CeskoSlovensko a.s. z siedzibą w Ostrawie stanowiących 99,91% udziału w kapitale oraz uprawniających do 22 000 000 głosów co stanowi 99,91% udziału w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu.

Jednocześnie Spółka informuje, iż Panowie René Musila i Tomaš Jendřejek poinformowali, iż w transakcjach z 15 października 2015 r. przenieśli posiadane przez nich akcje Spółki odpowiadające po 2,63% kapitału zakładowego i odpowiadających im 2,63% ogółu głosów - każdy na rzecz Kofola CeskoSlovensko a.s. ramach wniesienia wkładu niepieniężnego na pokrycie akcji w podwyższonym kapitale zakładowym Kofola CeskoSlovensko a.s. obejmując w zamian akcje odpowiadające po 2,64% kapitału zakładowego i dających po 2,64% głosów z ogółu głosów na Walnym Zgromadzeniu.

Ponadto, Spółka informuje, że p. Janis Samaras poinformował w swoim zawiadomieniu, że Kofola CeskoSlovensko a.s. jest podmiotem pośrednio kontrolowanym przez niego, poprzez KSM Investment S.A.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz