KOFOLA SA KOFOLA S.A. ogłasza ofertę skupu akcji własnych

19.08.2015, 10:27aktualizacja: 19.08.2015, 10:27

Raport bieżący z plikiem 24/2015

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Zarząd KOFOLA S.A. z siedzibą w Kutnie ("Spółka") niniejszym ogłasza zaproszenie do zapisywania się na sprzedaż 105 911 akcji Spółki, stanowiących na dzień ogłoszenia zaproszenia łącznie 0,40% kapitału zakładowego Spółki ("Zaproszenie").

Zaproszenie zostało ogłoszone w związku z realizacją Skupu akcji własnych na zasadach określonych w uchwale nr 23 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 8 lipca 2015 r. w przedmiocie upoważnienia do nabywania przez Spółkę akcji własnych. Treść uchwały została opublikowana w formie raportu bieżącego nr 19/2015 z dnia 8 lipca 2015 r.

W ramach Zaproszenia Spółka nabędzie nie więcej niż 105.911 akcji, na które składa się 105.227 akcji na okaziciela notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie (Akcje Zdematerializowane) oraz 684 akcje na okaziciela, w formie materialnej, które nie są dopuszczone do obrotu na rynku regulowanym (Akcje Materialne). Oferowana cena zakupu jednej akcji wynosi 57 PLN (słownie: pięćdziesiąt siedem złotych). Spółka przeznaczy na nabywanie akcji w ramach Zaproszenia maksymalnie 6.036.927 PLN (słownie: sześć milionów trzydzieści sześć tysięcy dziewięćset dwadzieścia siedem złotych). Przyjmowanie zapisów na sprzedaż Akcji Zdematerializowanych przez akcjonariuszy Spółki rozpocznie się w dniu 20 sierpnia 2015 r., a zakończy w dniu 24 sierpnia 2015 r., a przyjmowanie zapisów na sprzedaż Akcji Materialnych przez akcjonariuszy Spółki rozpocznie się w dniu 20 sierpnia 2015 r., a zakończy w dniu 21 sierpnia 2015 r. Rozliczenie transakcji nabycia Akcji Zdematerializowanych nastąpi w dniu 28 sierpnia 2015 r., a Akcji Materialnych w dniu 26 sierpnia 2015 r. Podmiotem pośredniczącym w przeprowadzeniu i rozliczeniu Zaproszenia jest Trigon Dom Maklerski S.A. Pełna treść Zaproszenia znajduje się w Załączniku 1 do raportu bieżącego.

Zastrzeżenie prawne:

Zaproszenie nie stanowi wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji, o którym mowa w art. 72 i kolejnych ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jednolity: Dz.U. z 2013 r., poz. 1382 ze zm.). W szczególności, do niniejszego Zaproszenia nie mają zastosowania art. 77 oraz 79 tej ustawy, ani przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie wzorów wezwań do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji spółki publicznej, szczegółowego sposobu ich ogłaszania oraz warunków nabywania akcji w wyniku tych wezwań (Dz.U. Nr 207, poz. 1729 ze zm.). Dokument Zaproszenia nie stanowi porady inwestycyjnej, prawnej ani podatkowej. W sprawach związanych z Zaproszeniem, akcjonariusze powinni skorzystać z porady doradców inwestycyjnych, prawnych i podatkowych.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz