Konin: Mamy budżet na 2024 rok

21.12.2023, 07:31aktualizacja: 21.12.2023, 07:31

Fot. UM Konin
Uchwała budżetowa na 2024 rok - najważniejszy dokument finansowy miasta – przyjęta. Dyskusja nad nią podczas sesji Rady Miasta Konina, która odbyła się w ratuszu 18 grudnia, trwała prawie trzy godziny. W rezultacie 12 radnych zagłosowało na tak, 8 radnych było przeciwnych, jeden radny wstrzymał się od głosu.

- Mieliśmy dużo pracy związanej z przygotowaniem uchwały budżetowej ze względu na to, że my - jako samorządy - zostaliśmy w ostatnich latach pozbawieni części dochodów, chociażby z podatku CIT. W Koninie, biorąc pod uwagę ostatnie 4 lata, mówimy o prawie 80 milionach złotych. W związku z tym musieliśmy tak zaplanować budżet, żeby na wszystko, co jest związane z wydatkami, nam starczyło – mówi prezydent Piotr Korytkowski. Prezydent liczy na to, że miejską kasę zasilą środki z zewnątrz. – Myślę o transformacji, KPO, który wreszcie ma być dostępny dla samorządów, ale też o nowej perspektywie funduszy europejskich. Jeśli będziemy skutecznie pozyskiwać fundusze, to 2024 może być dobrym rokiem dla naszego samorządu, mimo trudnego budżetu – dodał prezydent.

Dochody miasta (po przyjętej autopoprawce) wynoszą 745 422 523,38 zł, natomiast wydatki 750 664 877,54 zł, deficyt ukształtował się na poziomie - 5 242 354,16 zł. - Nasze działania nakierowane będą na dokończenie już zaplanowanych inwestycji i w pełni wykorzystanie środków finansowych pochodzących ze źródeł zewnętrznych. Planujemy do realizacji 44 zadania inwestycyjne – podkreśla prezydent Konina Piotr Korytkowski.

Główną pozycję w strukturze dochodów ogółem stanowią:
• podatki, opłaty i udziały 274 mln zł
• subwencja ogólna 226 mln zł
• dotacje celowe i wpływy ok. 85 mln zł,
• ok. 100 mln zł dotacje i środki majątkowe

Główną pozycję w wydatkach stanowią:
• środki na oświatę i wychowanie oraz edukacyjną opiekę wychowawczą ok. 283 mln zł
• transport i łączność ok. 94,4 mln zł
• gospodarka mieszkaniowa 72 mln zł
• pomoc społeczna i rodzina 97 mln zł
• kultura i sport ok. 33 mln zł

Projekt budżetu pozytywnie zaopiniowała RIO. Zachęcamy do śledzenia budżetu na stronie konin.budzetyjst.pl, gdzie opublikowana jest interaktywna wersja tego dokumentu.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 21.12.2023, 07:31