Kopacz: bezpieczeństwo dostaw energii elektrycznej priorytetem (komunikat)

10.08.2015, 18:25aktualizacja: 10.08.2015, 18:25

- CIR informuje:

Premier Ewa Kopacz: Bezpieczeństwo dostaw energii elektrycznej priorytetem. Rząd jest gotowy do skutecznych reakcji

„Indywidualnym odbiorcom, ale również instytucjom, które gwarantują nam bezpieczeństwo i zdrowie, nie grożą przerwy w dostawach prądu” – podkreśliła premier Ewa Kopacz. Szefowa rządu w poniedziałek zwołała robocze spotkanie zespołu zarządzania kryzysowego dotyczące dostaw energii.

Wpływ upałów na dostawy energii

Wysokie temperatury i brak opadów powodują ograniczenia w pracy elektrowni posiadających otwarty obieg chłodzenia. Przez to konieczne jest częściowe ograniczenie dostaw energii dla ok. 1,6 tys. przedsiębiorstw. „Będziemy robić wszystko, by ograniczenia w dostawach prądu były jak najmniej uciążliwe dla tych, wobec których ograniczenia będą stosowane”- zaznaczyła premier. Szefowa rządu powiedziała, że te działania są podejmowane w porozumieniu z przedsiębiorstwami, w tym przede wszystkim z firmami najbardziej energochłonnymi.

Premier po spotkaniu: rząd jest gotowy do skutecznych reakcji

Na spotkaniu podjęto decyzje dotyczące harmonogramu działań dotyczącego elektrowni w Kozienicach i Połańcu oraz sposobie postępowania wobec zbiorników w Czorsztynie i Rożnowie, które zostaną częściowo opróżnione. W razie potrzeby Polskie Sieci Elektroenergetyczne są gotowe do zwiększenia mocy. „Zobligowałam wszystkie odpowiedzialne służby do całodobowego monitoringu sytuacji energetycznej i mogę państwa zapewnić, że rząd jest gotowy do skutecznych reakcji, które będziemy podejmować na bieżąco”- powiedziała premier.

Apel o oszczędzanie energii

Szefowa rządu zaapelowała również o oszczędzanie energii, szczególnie w godzinach pomiędzy 10 a 17. Choć przerwy w dostawach prądu nie grożą indywidualnym odbiorcom i np. szpitalom, to mniejsze zużycie prądu powinno pomóc w obecnej trudnej sytuacji.

Premier podkreśliła również, że Regionalny System Ostrzegania dobrze sprawdził się przy okazji wichur i podtopień, więc w tym trudnym momencie będzie maksymalnie wykorzystywany.

Uczestnicy spotkania zespołu zarządzania kryzysowego

W spotkaniu wzięli udział m.in.:

- minister spraw wewnętrznych,

- minister skarbu państwa,

- minister środowiska,

- wiceminister gospodarki,

- wiceminister administracji i cyfryzacji,

- przedstawiciele sektora energetycznego,

- przedstawiciele urzędów i instytucji centralnych.

W wideokonferencji z uczestnikami spotkania wzięli udział również wojewodowie.

kom/ ksi/

Data publikacji 10.08.2015, 18:25