KOPEX SA Informacja dotycząca zawiadomień z banków BGŻ BNP Paribas S.A. i HSBC Bank Polska S.A. o wystąpieniu przypadków naruszenia umów i ich skutkach.

01.03.2016, 15:58aktualizacja: 01.03.2016, 15:58

Raport bieżący 15/2016

Zarząd KOPEX S.A. z siedzibą w Katowicach (Emitent) zawiadamia, że:

1) w dniu dzisiejszym powziął wiadomość o przesłanych do spółki pocztą elektroniczną w dniu 29.02.2016 r. w godzinach wieczornych skanach pism z banku BGŻ BNP Paribas S.A., z którym Emitent związany jest umowami, datowanych na dzień 29.02.2016 r., zawiadamiających o wystąpieniu przypadków naruszenia umów, polegających na:

- niedotrzymaniu wskaźnika finansowego Zadłużenie Finansowe Netto / EBITDA wg stanu ogłoszonego przez Emitenta na 31 grudnia 2015 roku w stosunku do przewidzianego umowami poziomu,

- wystąpieniu innego zdarzenia, które w uzasadnionej ocenie Banku może mieć istotny negatywny wpływ na sytuację finansową, majątkową lub prawną Emitenta, w stopniu zagrażającym zdolności do wykonania zobowiązań z jakiejkolwiek umowy zawartej z Bankiem, tj. stwierdzenie przypadków naruszeń i wstrzymanie możliwości dalszego wykorzystywania udostępnionych na podstawie umów limitów przez banki Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. i ING Bank Śląski S.A., oraz o skutkach wystąpienia tych przypadków, tj. obniżeniu ze skutkiem natychmiastowym kwot dostępnych limitów kredytowych do sum środków już wykorzystanych na dzień 29.02.2016 r. i odmową w przyszłości udzielania nowych gwarancji lub wystawienia nowych akredytyw na zlecenie Emitenta.

Jednocześnie Bank wyraził wolę wyjaśnienia sytuacji Emitenta i zawartych umów podczas bezpośredniego spotkania.

2) W dniu dzisiejszym otrzymał pocztą elektroniczną skan pisma z Banku HSBC Bank Polska S.A. datowanego na dzień 29.02.2016 roku, z którym Emitent związany jest umową kredytową, zawiadamiającego o wystąpieniu przypadków naruszenia umowy, polegających na:

- przekroczeniu wskaźnika finansowego Net Debt [Zadłużenie Netto] / EBITDA i Wskaźnika Płynności Bieżącej ponad wartości dopuszczone w umowie,

- wystąpieniu przypadków naruszenia umów zawartych przez Emitenta z innymi Bankami i instytucjami finansowymi, które mogą stanowić okoliczności, w wyniku których zadłużenie Emitenta i jego spółek zależnych stanie się wymagalne i płatne przed pierwotnym terminem,

- wystąpieniu okoliczności, która w ocenie Banku istotnie pogarsza sytuację ekonomiczną i finansową Emitenta i ma istotny negatywny wpływ na zdolność kredytową Emitenta, tj. podjęcia działań przez Banki ING Bank Śląski S.A. i PKO BP S.A., o których Emitent informował w raporcie bieżącym nr 13/2016 z dnia 26.02.2016 r.

oraz o skutkach wystąpienia tych przypadków, tj. odmowie Banku udostępnienia Emitentowi i jego spółkom zależnym całości kredytu na podstawie umowy kredytowej.

Jednocześnie Emitent informuje, iż do dnia otrzymania przedmiotowego pisma z Banku Emitent wraz ze swoimi spółkami zależnymi wykorzystał część określonego umową kredytową limitu.

Zarząd Emitenta zwraca uwagę, iż, podobnie jak w przypadku działań ze strony banków Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. i ING Bank Śląski S.A., o których Emitent informował w raporcie bieżącym nr 13/2016 z dnia 26.02.2016 roku oraz działań banków Polska Kasa Opieki S.A., Bank Zachodni WBK S.A. i Raiffeisen Bank Polska S.A., o których Emitent informował w raporcie bieżącym nr 14/2016 z dniu 29.02.2016 roku, obniżenie w dniu 29 lutego 2016 r. przez bank BGŻ BNP Paribas S.A. kwot udzielonych limitów oraz odmowa udostępnienia kredytu przez Bank HSBC Bank Polska S.A. utrudni terminowe regulowanie bieżących zobowiązań Emitenta i jego spółek zależnych, jednak nie uniemożliwi Emitentowi i jego Grupie Kapitałowej dalszego prowadzenia działalności gospodarczej.

Emitent jest zainteresowany w jak najszybszym wyjaśnieniu zaistniałej sytuacji z bankami i Zarząd Emitenta podjął w dniu dzisiejszym rozmowy z bankami w sprawie dalszych warunków współpracy, a o rezultatach tych rozmów Emitent będzie informował interesariuszy w kolejnych raportach.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz