KOPEX SA Zawarcie umowy z Jastrzębską Spółką Węglową S.A.

27.01.2016, 12:03aktualizacja: 27.01.2016, 12:03

Raport bieżący 9/2016

Zarząd KOPEX S.A. z siedzibą w Katowicach (Emitent) informuje, że w dniu dzisiejszym powziął wiadomość o otrzymaniu przez spółkę zależną KOPEX Machinery S.A. podpisanej umowy z Jastrzębską Spółką Węglową S.A. datowanej na 18.01.2016 r., której stronami są: Konsorcjum KOPEX Machinery S.A. (Lider Konsorcjum) i spółka FAMUR S.A. z siedzibą w Katowicach (Członek Konsorcjum) występujące razem jako Wykonawca oraz Jastrzębska Spółka Węglowa S.A. występująca jako Zamawiający. Przedmiotem ww. umowy jest: "Dostawa 167 szt. fabrycznie nowych ścianowych sekcji obudów zmechanizowanych typu FRS-18/46-2x3056 o zakresie pracy od 2,0 m do 4,5 m wraz z instalacją zasilającą wysokociśnieniową oraz urządzeniami montażowo-transportowymi, fabrycznie nowego przenośnika zgrzebłowego ścianowego typu RYBNIK 850, fabrycznie nowego przenośnika zgrzebłowego podścianowego typu GROT 850 z kruszarką i urządzeniem przekładkowym dla JSW S.A. KWK "Knurów -Szczygłowice" Ruch Szczygłowice".

Okres realizacji umowy wynosi : 15 tygodni od daty zawarcia umowy dla sekcji obudów zmechanizowanych wraz z instalacją zasilającą wysokociśnieniową oraz urządzeniami montażowo-transportowymi oraz 6 tygodni od daty zawarcia umowy dla przenośnika zgrzebłowego ścianowego, przenośnika zgrzebłowego podścianowego z kruszarką i urządzeniem przekładkowym.

Wartość umowy wynosi : 60.290.071,55 zł netto.

Wykonawca może zostać obciążony przez Zamawiającego karą umowną w wysokości 0,1% ceny brutto za : każdy dzień opóźnienia w realizacji przedmiotu umowy lub opóźnienia w stosunku do uzgodnionego terminu usunięcia awarii w przedmiocie umowy oraz za każdą godzinę opóźnienia w stosunku do uzgodnionego terminu przystąpienia do usunięcia awarii lub usterki z tytułu gwarancji. W przypadku odstąpienia Zamawiającego od umowy z winy Wykonawcy, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokości 10% ceny brutto.

Niezależnie od kar umownych Stronom przysługuje prawo dochodzenia odszkodowania na zasadach ogólnych Kodeksu cywilnego.

O wyborze najkorzystniejszej oferty Wykonawcy na realizację przedmiotowego zamówienia dla Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. Emitent informował w RB Nr 36/2015 z dnia 17.12.2015 r.

Podpisana umowa nie spełnia kryteriów umowy znaczącej, o których mowa Rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 19.02.2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (t.j. Dz.U. z 2014 r. poz. 133).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz