Kozerki - najszybciej rozwijająca się akademia tenisowa w Europie

22.06.2023, 17:58aktualizacja: 22.06.2023, 18:05

Fot. Piotr Kucza/WSG (1)
W Kozerkach - niewielkiej miejscowości pod Grodziskiem Mazowieckim - rozwija się najnowocześniejszy ośrodek tenisowy w Polsce. Akademia Tenisowa Tenis Kozerki właśnie ogłasza otwarcie - wartej ponad 32 mln złotych - najważniejszej części inwestycji. Na tym jednak nie koniec, ponieważ celem projektu jest stworzenie kompleksowego ośrodka, który stanie się kolebką polskiego tenisa i gwarantem sukcesu kolejnych pokoleń zawodników.

Ośrodek powstał w 2017 roku i w tym momencie kształci 250 młodych tenisistów w wieku od 5. do 19. roku życia. Jest najszybciej rozwijającą się akademią tenisową w Europie - zarówno pod względem osiąganych wyników sportowych, jak i powstającej infrastruktury.

„Właśnie oddajemy do dyspozycji kluczowy element naszej inwestycji - obiekt o powierzchni 4500 m2, w którym znajdują się między innymi cztery kryte korty twarde, zaplecze szatniowo-sanitarne, restauracja sportowa i kawiarnia, a wkrótce uruchomiona zostanie także trzystumetrowa siłownia oraz trzy klatki do squasha - mówi Jarosław Lewandowski, główny pomysłodawca i realizator inwestycji. - Dysponujemy w tym momencie 23 kortami: siedmioma ceglanymi i piętnastoma twardymi, posiadającymi nawierzchnię Laykold, czyli dokładnie taką jak ta, którą znamy z turniejów US Open, czy Miami Open” - dodaje.

Akademia Tenisowa Tenis Kozerki pełni także funkcję Centrum Szkoleniowego PZT. To tutaj odbywać się będą zgrupowania kadry we wszystkich kategoriach wiekowych. Organizowane są również najważniejsze turnieje krajowe, seminaria, szkolenia i turnieje międzynarodowe (Tennis Europe, ITF Juniors, WTA i ATP). Kompleksowość obiektu sprawia, że chętnie korzystają z niego zawodnicy objęci wsparciem PZT - przyjeżdżają tutaj na pobyty kilku lub kilkunastodniowe wraz ze swoją ekipą, ponieważ mają wszystko, co potrzeba w jednym miejscu.

„Nad prawidłowym rozwojem graczy czuwa kadra trenerska składająca się z pionu tenisowego i motorycznego, a także fizjoterapeuci, psychologowie czy dietetycy. Łącznie jest to ponad 20 osób - zaznacza Jarosław Lewandowski. - Dla całego zespołu ogromną satysfakcją jest to, że rozbudowa ośrodka idzie w parze z sukcesami naszych zawodników” - podkreśla.

Ubiegły rok był dla Akademii rekordowy. Jej podopieczni zamknęli 2022 rok z aż 72 zwycięstwami w turniejach międzynarodowych w różnych kategoriach wiekowych, co jest ewenementem na skalę europejską. Wśród zawodników przygotowujących się do występów w Kozerkach wymienić można chociażby Łukasza Kubota, Kamila Majchrzaka, Magdalenę Fręch, Darię Górską, Maksa Kaśnikowskiego, czy Jana Zielińskiego, który ostatnio przebojem wdarł się do pierwszej dziesiątki najlepszych deblistów na świecie.

„Jeszcze kilka lat temu mogliśmy tylko marzyć o tego typu ośrodkach w Polsce. Do występów musieliśmy przygotowywać się za granicą - zauważa Łukasz Kubot, jeden z najbardziej utytułowanych polskich tenisistów w historii. - Ośrodek w Kozerkach stwarza możliwości treningu na najwyższym poziomie. Mało tego - uważam, że staje się wizytówką Polski za granicą, bowiem przyciąga kluby tenisowe z całej Europy, a organizowane tu turnieje cieszą się międzynarodową renomą. Jestem pewien, że mając taki obiekt w Polsce możemy śmiało myśleć o przyszłości kolejnych pokoleń tenisistów” - kończy Kubot.

Akademia w Kozerkach jest wyjątkowa również pod tym względem, że nie zamyka się tylko na profesjonalnych zawodników, a z obiektu mogą skorzystać wszyscy amatorzy sportu i aktywnego spędzania wolnego czasu. Na terenie kompleksu - poza kortami i halami sportowymi - znajdują się między innymi restauracja ToTu oraz Cafe Bistro, Hotel Kozerki***, kompleks basenów otwartych, sauny, kriokomora, boiska plażowe, wypożyczalnia rowerów i wiele innych atrakcji.

„Nie zamierzamy spocząć na laurach i kontynuujemy realizację ambitnych planów - zapowiada Jarosław Lewandowski. - Oceniam, że w tym momencie obiekt jest ukończony w 60%. Zamierzamy stworzyć nowy budynek szkoły wraz z internatem, z których korzystać będzie ponad 220 uczniów szkoły podstawowej i średniej. Powstaną kolejne korty, a w planach mamy także budowę sztucznego zbiornika wodnego, całorocznej hali lodowej z sekcją hokeja, jazdy figurowej i łyżwiarstwa szybkiego na krótkim torze (short track)”.

Obecnie kompleks w Kozerkach odwiedza średnio ok 120 tys. osób rocznie. Po zakończeniu całości inwestycji liczba ta wzrośnie do ok. 250-300 tys. osób.

Źródło informacji: Akademia Tenis Kozerki

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE