KPRM: Prace nad rządową strategią polityki młodzieżowej rozpoczęte! (komunikat)

26.02.2021, 13:15aktualizacja: 26.02.2021, 13:40

Departament Społeczeństwa Obywatelskiego KRPM informuje:

Przedstawiciele ponad 100 organizacji i środowisk młodzieżowych z województwa mazowieckiego rozpoczęli w czwartek prace nad projektem rządowej strategii dla młodzieży. Konsultacje strategii RP na rzecz Młodego Pokolenia są kolejnym, ważnym elementem konsekwentnie realizowanej polityki rządu zwiększającej udział młodzieży w życiu publicznym. -Pierwszy raz w historii Polski, młodzi ludzie mogą współdecydować o kształcie strategicznych dokumentów rządowych - powiedział Piotr Mazurek, Pełnomocnik rządu ds. Polityki Młodzieżowej, sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Efekty pierwszych konsultacji przeszły najśmielsze oczekiwania. Uczestnicy podzieleni na sześć zespołów roboczych, w ciągu 3 godzin intensywnej pracy, opracowali setki pomysłów i rozwiązań w najważniejszych dla młodych ludzi dziedzinach życia. Podkreślić należy także dużą różnorodność i liczną reprezentację środowisk młodzieżowych; działaczy społecznych, przedstawicieli młodzieżowych organizacji pozarządowych, radnych młodzieżowych rad przy jednostkach samorządu terytorialnego, harcerzy a także uczniów, studentów, doktorantów i młodych naukowców.

-Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w dzisiejszych konsultacjach i włączyli się w opracowanie projektu strategii RP na Rzecz Młodego Pokolenia. To dopiero pierwszy ale jakże ważny, historyczny krok dla wszystkich młodych Polek i Polaków. Zapraszam wszystkie środowiska młodzieżowe do dalszej pracy dla Polski i udziału w kolejnych spotkaniach – Podkreślił Minister Piotr Mazurek przemawiając do uczestników konsultacji.

Celem konsultacji jest zebranie opinii, pomysłów i propozycji rozwiązań pokazanych z perspektywy, młodych ludzi. Zebrane z poszczególnych województw rekomendacje posłużą do opracowania projektu dokumentu strategicznego, definiującego wieloletni plan działań państwa w obszarze polityki młodzieżowej. Do przygotowanie takiego dokumentu upoważnił Ministra Piotra Mazurka Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki w rozporządzeniu powołującym go na stanowisko Pełnomocnika ds. Polityki Młodzieżowej.

- Będę dążył do tego, aby każdy młody człowiek w Polsce miał poczucie, że państwo polskie się z nim liczy. Do tej pory ustawy dotyczące młodych ludzi były tworzone w gabinetach polityków, oderwane od realiów życia codziennego. Kończę z tą zasadą oddając głos młodzieży, gdyż to właśnie młodzi ludzie wiedzą najlepiej, czego potrzebują, aby Polska była dla nich jeszcze bardziej przyjaznym miejscem do życia. Razem stworzymy dokument, który uwolni największy kapitał RP – energię i kreatywność młodego pokolenia. - powiedział Piotr Mazurek.

Dyskusje prowadzone w ramach konsultacji, podzielone zostały na sześć obszarów tematycznych; „edukacja i szkolnictwo wyższe”, „rynek pracy i przedsiębiorczość”, „społeczeństwo obywatelskie i kultura”, „polityka społeczna, polityka prorodzinna i mieszkaniowa”, „zdrowie i sport” oraz „ekologia i klimat”.

Docelowo w każdym z 16 województw przeprowadzona zostanie seria spotkań konsultacyjnych. Kolejne spotkania zaplanowane są kolejno w województwie dolnośląskim i zachodniopomorskim – konkretne terminy oraz rejestracja uczestników zostaną ogłoszone w najbliższych dniach. Jak zapewniają organizatorzy każdy uczestnik spotkań konsultacyjnych otrzyma certyfikat potwierdzający udział w opracowaniu projektu „Strategii RP na Rzecz Młodego Pokolenia”.

Organizatorem konsultacji jest Pełnomocnik Rządu ds. Polityki młodzieżowej Piotr Mazurek wraz z Radą Dialogu z Młodym Pokoleniem - pierwszym w historii Polski organem dialogu obywatelskiego pomiędzy młodym pokoleniem Polaków a najważniejszymi instytucjami państwowymi.

kom/ ozk/ krap/

Data publikacji 26.02.2021, 13:15