Legalna rozrywka przekłada się na rozwój sportu i kultury

17.11.2022, 15:08aktualizacja: 17.11.2022, 15:19

Fot. PAP - kadr z filmu
„W 2021 r. przekazaliśmy około 911 mln zł, w bieżącym będzie to blisko 990 mln złotych, a w kolejnym 2023 r. znacząco przekroczymy 1 mld złotych bezpośrednich wpłat na rozwój polskiego sportu” - powiedział Olgierd Cieślik, prezes zarządu Totalizatora Sportowego podczas kongresu Sport Biznes Polska.

Jedną z debat IV kongresu Sport Biznes Polska zatytułowano „Regulacje ustawowe, a sponsoring - szanse i możliwości dla polskiego sportu”. Dyskusja dotyczyła ustawy o grach hazardowych i jej wpływu na sponsoring sportu.

„Totalizator Sportowy to największy mecenas sportu i kultury w Polsce. W bieżącym roku przekażemy blisko 990 mln złotych, a w kolejnym 2023 r. znacząco przekroczymy 1 mld złotych bezpośrednich wpłat na rozwój polskiego sportu” - informował Olgierd Cieślik, prezes zarządu Totalizatora Sportowego. „Każdy jest wygrany - zyskuje gracz, ale i polski sport” - dodał.

Wartość rynku gier i zakładów w 2021 r. wyniosła 42,5 mld zł. W ciągu 6 lat wpłaty podatkowe od gier i zakładów wzrosły o blisko 80 proc., do poziomu 4 mld 300 mln złotych w 2021 r. wobec 2 mld 400 mln złotych w 2016 r.

Niestety, rozwojowi legalnego sponsoringu sportowego towarzyszy szara strefa. Eksperci szacują, że to olbrzymi kapitał, choć trudny do oszacowania, który nie trafia do polskiego sportu. W 2016 r. szara strefa w grach i zakładach online dochodziła do 80 proc. wartości rynku, w 2021 r. stanowi jego niecałe 20 proc.

Skuteczna walka z szarą strefą wymaga efektywnych działań w wielu obszarach.

„Należy prowadzić aktywne działania w zakresie wyszukiwania i zgłaszania do Ministerstwa Finansów nielegalnych domen internetowych, wprowadzić blokady płatności na rzecz nielegalnych operatorów, a także prowadzić kampanie informacyjne w celu edukacji graczy w zakresie weryfikacji legalności operatorów gier, odpowiedzialnej gry i bezpiecznej rozrywki” - wyliczał Łukasz Łazarewicz, przewodniczący rady nadzorczej w Betfan/Związek Pracodawców Przemysłu Rozrywkowego i Gier.

Szara strefa kurczy się m.in. dzięki współpracy Totalizatora z Krajową Administracją Skarbową (KAS) i tworzeniu ciekawych, oczekiwanych przez graczy produktów. Wsparcie, jakiego Totalizator Sportowy udziela KAS, przyjmuje na przykład postać monitorowania rynku pod kątem identyfikowania nielegalnych operatorów - w sferze stacjonarnej oraz internetowej. Jednocześnie Totalizator wspomaga KAS w realizacji jej codziennych zadań operacyjnych, czego ostatnim przejawem jest przekazanie kilkunastu 16 samochodów w pełni odpowiadającym ich potrzebom. Posłużą one usprawnieniu działań terenowych, prowadzonych przez pracowników i funkcjonariuszy tej instytucji. Natomiast w 2021 r. Totalizator Sportowy udzielił wsparcia w postaci nowoczesnego sprzętu komputerowego dla działającej w strukturach Opolskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Opolu wyspecjalizowanej komórki Cybercentrum.

„Ważna jest także skuteczna edukacja graczy w zakresie legalnych podmiotów i ryzyk stojących za grą u nielegalnych operatorów , a przy zakazie informowania i promowania salonów gier na automatach i kasyna online trudniej jest przyciągnąć klienta do legalnej rozrywki” - podsumował Olgierd Cieślik.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo