LIBET SA zmiana stanu posiadania akcji - zawiadomienie PKO BP BANKOWY PTE S.A.

12.11.2014, 19:03aktualizacja: 12.11.2014, 19:03

Raport bieżący 30/2014

Zarząd LIBET S.A. z/s we Wrocławiu, przy ul. Powstańców Śląskich 5 ("Spółka") działając w wykonaniu obowiązków ustalonych w art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r. (Dz.U.2013.1382; ze zmianami, "Ustawa") niniejszym informuje, iż Spółka otrzymała od PKO BP BANKOWY Powszechne Towarzystwo Emerytalne Spółka Akcyjna ul. Puławska 15, 02-515 Warszawa ("PTE PKO BP BANKOWY"), zawiadomienie co do zmiany stanu posiadania akcji Spółki sporządzone w wykonaniu obowiązków ustalonych w art. 69 Ustawy ("Zawiadomienie).

W treści Zawiadomienia PTE PKO BP BANKOWY poinformował Spółkę zgodnie z art. 69 ust. 1 pkt. 1 Ustawy, iż PKO BP Bankowy Otwarty Fundusz Emerytalny oraz PKO Dobrowolny Fundusz Emerytalny (odpowiednio "PKO OFE" i "PKO DFE", łącznie "Fundusze") reprezentowane przez PTE PKO BP BANKOWY, w wyniku rozliczenia w dniu 5 listopada 2014 roku transakcji nabycia przez PKO OFE 990 akcji Spółki ("Transakcja") udział łączny Funduszy w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki zwiększył się powyżej progu 5%.

Bezpośrednio przed dniem rozliczenia Transakcji nabycia akcji, tj. na dzień 4 listopada 2014 roku, PKO OFE posiadał 2 438 185 (słownie: dwa miliony czterysta trzydzieści osiem tysięcy sto osiemdziesiąt pięć) akcji Spółki (co stanowiło 4,8764% udziału w kapitale zakładowym Spółki), dających prawo do 2 438 185 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki (stanowiących 4,8764% udziału w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki), PKO DFE posiadał zaś 60 990 (słownie: sześćdziesiąt tysięcy dziewięćset dziewięćdziesiąt) akcji Spółki (co stanowiło 0,1220% udziału w kapitale zakładowym Spółki) dających prawo do 60 990 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki (stanowiących 0,1220% udziału w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki).

Łącznie przed dniem rozliczenia Transakcji nabycia akcji, tj. na dzień 4 listopada 2014 roku, Fundusze posiadały 2 499 175 (słownie: dwa miliony czterysta dziewięćdziesiąt dziewięć tysięcy sto siedemdziesiąt pięć) akcji Spółki (co stanowiło 4,9984% udziału w kapitale zakładowym Spółki), dających prawo do 2 499 175 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki (stanowiących 4,9984% udziału w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki).

W wyniku wyżej opisanego nabycia akcji, PKO OFE, na dzień 5 listopada 2014 roku, posiadał 2 439 175 (słownie: dwa miliony czterysta trzydzieści dziewięć tysięcy sto siedemdziesiąt pięć tysięcy) akcji Spółki (co stanowiło 4,8784% udziału w kapitale zakładowym Spółki) dających prawo do 2 439 175 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki (stanowiących 4,8784% udziału w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki).

Łącznie zaś, na dzień 6 listopada 2014 roku, Fundusze posiadały 2 500 165 (słownie: dwa miliony pięćset tysięcy sto sześćdziesiąt pięć) akcji Spółki (co stanowiło 5,0003% udziału w kapitale zakładowym Spółki) dających prawo do 2 500 165 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki (stanowiących 5,0003% udziału w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/