List prezydenta z okazji 80-lecia przemysłu lotniczego w Mielcu (komunikat)

27.07.2018, 23:28aktualizacja: 27.07.2018, 23:28

- List Prezydenta RP z okazji 80-lecia przemysłu lotniczego w Mielcu opublikowany na stronie internetowej Kancelarii Prezydenta:

"Uczestnicy i Organizatorzy gali jubileuszowej z okazji 80-lecia przemysłu lotniczego w Mielcu na Zamku w Baranowie Sandomierskim

Szanowni Państwo!

Przed osiemdziesięciu laty rozpoczęto w Mielcu budowę Wytwórni Płatowców należącej do Państwowych Zakładów Lotniczych. Tak zaczęła się historia mieleckiego zagłębia lotniczego, którego wizytówką był nowy polski samolot, PZL 37 „Łoś”. Był to projekt, który dobrze wyrażał aspiracje polskich inżynierów, ale i wszystkich Polaków, nie tylko w dziedzinie lotnictwa. Niezawodny, a przy tym innowacyjny był symbolem tego, co udało się osiągnąć w ciągu dwudziestu lat od odzyskania przez naszą Ojczyznę niepodległości. Odrodzona Polska była wielkim projektem, do którego nasi rodacy przygotowywali się przez całe pokolenia, zdobywając wiedzę i doświadczenie w kraju i za granicą. Kooperacja i konkurencyjność, nowoczesność i najwyższa jakość, ambicje i konsekwencja wyróżniały twórców polskiego przemysłu lotniczego, w tym twórców mieleckich zakładów.

Taka była II Rzeczpospolita, której stulecie w tym roku świętujemy. Taki był Centralny Okręg Przemysłowy, którego częścią był Mielec. Tacy byliśmy i jesteśmy my, Polacy. Dziś nawiązujemy do tamtych tradycji i chcemy realizować plany, które będą równie ambitne i równie przyszłościowe. Dlatego cieszę się, że przemysł lotniczy w Mielcu ma się dobrze. Po okresie załamania na początku lat dziewięćdziesiątych udało się odbudować markę Mielca w świecie. Było to możliwe dzięki pierwszej w Polsce specjalnej strefie ekonomicznej, dzięki inwestorom, ale przede wszystkim dzięki mielczanom, ich pracowitości, doświadczeniu i kwalifikacjom. To wielki potencjał, który pozwala z nadzieją patrzeć w przyszłość. Wierzę, że mielecka Dolina Lotnicza będzie coraz ważniejszym ośrodkiem przemysłu nie tylko lotniczego, ale także kosmicznego, który bez wątpienia należy do branż przyszłości.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich uczestników uroczystej jubileuszowej gali z okazji osiemdziesięciolecia przemysłu lotniczego w Mielcu. Pozdrawiam wszystkich pracujących w branży lotniczej i wszystkich, którym bliski jest rozwój polskiego lotnictwa. Życzę Państwu wielu sukcesów i wszelkiej pomyślności. Niech polskie konstrukcje i produkowane w Polsce samoloty i śmigłowce będą naszą wizytówką i powodem do dumy.

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda".

Jak podano, list odczytał doradca prezydenta Bogusław Winid.(PAP)

agzi/ mhr/

Data publikacji 27.07.2018, 23:28