Pobierz materiał i Publikuj za darmo

W lutym, po 28 latach funkcjonowania pod marką Lafarge, firma zmieniła swoją nazwę na Holcim. Co stoi za tą zmianą?
Maciej Sypek: Jest to kolejny element naszej transformacji. Dzięki tej strategicznej zmianie rozszerzyliśmy zakres oferowanych produktów i rozwiązań dla zrównoważonego budownictwa.
Holcim, w tym Holcim Polska, ma ambicje redukowania śladu węglowego w całym łańcuchu wartości produkcji i na każdym etapie życia budynku. Tylko w ciągu ostatnich czterech lat obniżyliśmy całościowe emisje o blisko 400 tys. ton CO2. Zrobiliśmy to, wykorzystując różne narzędzia: paliwa alternatywne, w tym biomasę zamiast węgla, więcej składników mineralnych i surowców ubocznych w składzie cementu, aby zastąpić kamień wapienny, który generuje procesowe emisje CO2, wykorzystujemy też coraz więcej energii z OZE, w zeszłym roku było to 60 proc.
Transformacja nie tylko przyspiesza naszą dekarbonizację, ale to również odpowiedź na wyzwania związane z wdrażaniem Europejskiego Zielonego Ładu i potrzebą dekarbonizacji polskich miast.
Dziś dużo mówi się o roli przemysłu w zielonej transformacji Unii Europejskiej - jakie powinny być spełnione warunki, aby przemysł faktycznie stał się zrównoważonym i bardziej konkurencyjnym?
M.S.: Wszystkie rozwiązania, które wdrażamy jako Holcim, rozpatrujemy w dwóch wymiarach: środowiskowym i kosztowym. Jednocześnie wszystkie projekty są realizowane z uwzględnieniem perspektywy długoterminowej. Redukcja śladu węglowego wymaga pionierskich rozwiązań technologicznych, a to wymaga czasu - weryfikacji już przyjętych rozwiązań, opracowania instrumentów wsparcia oraz przemyślanych regulacji. Kluczowy jest również rozwój technologii oraz dostępność i realizacja inwestycji. To proces, który trwa i na który trzeba pozyskać finansowanie. Wprowadzanie zmian wynikających z przepisów wymaga odpowiedniego zabezpieczenia.
Dlatego niezbędne jest wdrożenie regulacji i instrumentów wsparcia: m.in. ulgi dla firm inwestujących w dekarbonizację, mechanizmy stabilizujące ceny energii i paliw, zwiększenie OZE w miksie energetycznym oraz wsparcie zrównoważonych produktów np. poprzez odpowiednie zapisy w zamówieniach publicznych.
Patrząc na Polskę, zielona transformacja wydaje się szczególnym wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku sektorów energochłonnych. Jednak widzimy, że już teraz wiele firm dekarbonizuje zarówno swoją produkcję, jak i docelowe produkty.
M.S.: W ciągu ostatnich trzech dekad polski sektor cementowy zmniejszył poziom emisji o ponad 30 proc. Stało się to m.in. dzięki inwestycjom w zakłady i w zaawansowane technologicznie rozwiązania. Jako Holcim w modernizację zakładów zainwestowaliśmy już ponad 3,5 mld zł oraz zredukowaliśmy nasze emisje o 50 proc. od początku działalności w Polsce.
Naszym celem jest dalsza redukcja i osiągnięcie zerowej emisji netto do 2050 r., dlatego w zakładach w całej Europie wdrażamy rozwiązanie CCS/U, które jest niezbędne do eliminacji emisji procesowych. Rozwój takich innowacyjnych technologii wymaga jednak skoordynowania prac na wielu płaszczyznach, a do tego są potrzebne odpowiednie regulacje i instrumenty wsparcia. Dla wdrożenia CCS ważnym elementem jest skrócenie łańcucha dostaw po to, by można było magazynować dwutlenek węgla nie tylko na Morzu Północnym, ale gdzieś bliżej, np. na Bałtyku.
Konieczne jest również zabezpieczenie firm przed wzrostem kosztów energii elektrycznej oraz cenami uprawnień do emisji ETS. Niezbędny będzie tutaj dostęp do tanich i niskoemisyjnych źródeł energii oraz stworzenie mechanizmu różnicowego kompensującego różnicę w cenie emisji, która jest trudno przewidywalna.
Liczymy, że wieloletnie inwestycje w kierunku innowacji technologicznych, wykształcone kadry i nowatorskie podejście posłużą jako dobry punkt wyjścia, szczególnie w kontekście przyszłej prezydencji Polski w Radzie UE i przyspieszenia transformacji sektorów energochłonnych.
Źródło informacji: Holcim Polska
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 23.05.2024, 13:49 |
Źródło informacji | Holcim Polska |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Rozszerzona odpowiedzialność producenta to wyzwanie dla producentów, samorządów, branży odpadowej i recyklerów PAP
Dla nas najważniejszym elementem ostatnich dni i tygodni jest rozszerzona odpowiedzialność producenta, ponieważ dotyka ona całego obiegu materiałowego: od producentów, przez samorządy, branżę odpadową, po recyklerów – podkreślił Kamil Majerczak, CEO PreZero w Polsce, podczas XXXIV Forum Ekonomicznego w Karpaczu.- 15.09.2025, 11:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu - wiodąca platforma dialogu
Ponad 6 tysięcy gości przyjechało na XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu, które odbyło się w dniach 2-4 września 2025 roku. Przez trzy dni przedstawiciele polityki, biznesu, ekonomii, nauki i kultury z ponad 50 krajów świata debatowali o najważniejszych wyzwaniach współczesności, koncentrując się wokół hasła przewodniego tegorocznego Forum: „Czas transformacji - jaka będzie Europa przyszłości?”.- 15.09.2025, 11:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
-
Image
Maczfit i smaki dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci zapachy i smaki, które przenoszą nas do beztroskich lat dzieciństwa. Wystarczy je przywołać, by znów poczuć się jak dziecko - siedzące przy kuchennym stole i czekające na ulubione danie przygotowane z sercem przez mamę czy babcię. Aromat drożdżowych racuchów unoszący się w kuchni, kremowy budyń z cynamonem jedzony prosto z rondelka, gorąca zupa pomidorowa czy makaron z truskawkami i śmietaną - właśnie takie dania zapamiętujemy na całe życie. Są częścią naszych historii i rodzinnych tradycji.- 15.09.2025, 10:46
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Maczfit
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ