MBANK SA (26/2022) Zmiana perspektywy ratingu mBanku na rozwojową przez S_P Global Ratings

09.06.2022, 17:24aktualizacja: 09.06.2022, 17:25

Raport bieżący 26/2022

Zarząd mBanku S.A. ("Bank") informuje, że w dniu 9 czerwca 2022 roku agencja ratingowa S_P Global Ratings (S_P) potwierdziła długo- i krótkoterminowy rating Banku na poziomie odpowiednio "BBB" i "A-2" oraz zrewidowała perspektywę ratingu z negatywnej na rozwojową.

Agencja S_P potwierdziła również rating "BBB" dla wyemitowanych przez Bank obligacji niezabezpieczonych uprzywilejowanych i "BBB-" dla obligacji senioralnych nieuprzywilejowanych.

Perspektywa rozwojowa wskazuje, że w ciągu najbliższych 12-24 miesięcy S_P może podwyższyć, obniżyć lub podtrzymać ratingi na dotychczasowym poziomie. Według agencji pozytywny wpływ na rating Banku może mieć tworzenie dodatkowych buforów do pokrycia strat (ALAC - additional loss-absorbing capacity) w celu spełnienia wymogów MREL. Bufory te stanowiłyby ochronę dla wierzycieli uprzywilejowanych w przypadku restrukturyzacji i uporządkowanej likwidacji. Jednocześnie agencja S_P podtrzymuje opinię, że wysokie koszty ryzyka prawnego związanego z kredytami hipotecznymi w CHF oraz wzrost kosztów ryzyka kredytowego w następstwie pogorszenia sytuacji gospodarczej, mogą osłabić silną pozycję kapitałową Banku i jego samodzielny profil kredytowy (SACP - stand-alone credit profile) "bbb".

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz