MBANK SA (5/2020) Uchwała Zarządu mBanku S.A., zaakceptowana przez Radę Nadzorczą mBanku S.A., w sprawie wniosku dotyczącego podziału zysku uzyskanego w 2019 roku oraz niepodzielonego zysku z lat ubiegłych - bez wypłacania dywidendy

28.02.2020, 18:30aktualizacja: 28.02.2020, 18:30

Raport bieżący 5/2020

Zarząd spółki mBank S.A. ("Bank") podaje do wiadomości, że w dniu 28 lutego 2020 r. podjął uchwałę o przedłożeniu do rozpatrzenia przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie wniosków dotyczących podziału zysku netto uzyskanego w 2019 roku oraz niepodzielonego zysku z lat ubiegłych w następujący sposób:

1. Uzyskany w 2019 roku zysk netto mBanku S.A. w kwocie 980 979 554,44 złotych pozostawia się niepodzielonym.

2. Walne Zgromadzenie mBanku S.A. postanawia nie dokonywać podziału niepodzielonego zysku z lat ubiegłych w kwocie 1 024 453 871,34 złotych.

Uchwała Zarządu Banku w sprawie przedłożenia do rozpatrzenia przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie Banku wniosku dotyczącego podziału zysku netto za rok 2019 oraz niepodzielonego zysku z lat ubiegłych została przedłożona do oceny Rady Nadzorczej Banku zgodnie z art. 382 § 3 Kodeksu spółek handlowych.

W dniu 28 lutego 2020 r. Rada Nadzorcza Banku zaakceptowała oraz zarekomendowała Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Banku niedokonywanie podziału zysku netto uzyskanego w 2019 roku oraz niepodzielonego zysku z lat ubiegłych - zgodnie z wnioskiem przedłożonym przez Zarząd Banku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz