MBANK SA Nowy Członek Rady Nadzorczej mBanku S.A.

10.12.2015, 18:09aktualizacja: 10.12.2015, 18:09

Raport bieżący 101/2015

Zarząd Spółki mBank S.A. ("Bank") podaje do wiadomości, że uchwałą Rady Nadzorczej Banku z dnia 10 grudnia 2015 r. Pan Marcus Chromik został powołany na stanowisko członka Rady Nadzorczej Banku, na miejsce ustępującego Dr Stefana Schmittmanna, z dniem 1 stycznia 2016 r. na okres do czasu zakończenia obecnej kadencji Rady Nadzorczej. Pan Marcus Chromik obejmie także funkcję Przewodniczącego Komisji ds. Ryzyka Rady Nadzorczej mBanku S.A. Od stycznia 2016 r. Pan Chromik zastąpi również Pana Shmittmanna na stanowisku Członka Zarządu ds. Ryzyka w Commerzbank AG.

Marcus Chromik był Dyrektorem ds. Ryzyka Kredytowego Commerzbanku (GRM-CRC) od 2012 roku. Wcześniej przez ponad trzy lata pracował jako Market Risk Officer w segmencie Korporacji i Rynków Commerzbanku, gdzie był odpowiedzialny za zarządzanie ryzykiem rynkowym i płynności. Marcus Chromik, który posiada doktorat z fizyki jądrowej, rozpoczął swoją karierę zawodową w firmie McKinsey w 2001 roku, następnie dołączył do Grupy Postbank w 2004 roku, gdzie zajmował różne stanowiska kierownicze, zajmował się m.in. nowymi projektami i syndykalizają, zarządzaniem płynnością i skarbem.

Według posiadanych przez Bank informacji Pan Marcus Chromik nie wykonuje działalności konkurencyjnej względem Banku.

Pan Marcus Chromik nie figuruje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Pan Marcus Chromik jest zgodnie ze stosowanymi przez Bank kryteriami Członkiem Zależnym Rady Nadzorczej Banku.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz