MC: Bądź e-aktywnym obywatelem. Załóż Profil Zaufany! (komunikat)

07.05.2019, 18:02aktualizacja: 07.05.2019, 18:02

- MC informuje:

To dziś – Europejski Dzień e-Aktywności Obywatelskiej. Dzięki Profilowi Zaufanemu urzędowe sprawy możesz załatwiać nawet w nocy i w weekendy. Z domu lub wakacji. Dzisiejsze święto jest świetną okazją, by go założyć. Działaj!

Ponad milion (1 015 423) Polaków założyło sobie Profil Zaufany (PZ) tylko przez pierwsze cztery miesiące tego roku – od stycznia do kwietnia. W sumie korzysta już z niego ponad 3,5 miliona osób. Nie ma Cię w tym gronie? Dołącz.

Dlaczego Profil? Dlaczego Zaufany?

Profil zaufany to Twoja cyfrowa tożsamość. Twoje cyfrowe „ja”. – Profil Zaufany to bezpłatne narzędzie, dzięki któremu możemy potwierdzać swoją tożsamość w Internecie i – co bardzo przydatne – np. podpisywać pisma wysyłane do urzędów – tłumaczy minister cyfryzacji Marek Zagórski. – To zbiór informacji o użytkowniku, który umożliwia potwierdzanie tożsamości online. Dane, które zawiera są weryfikowane, a także odpowiednio zabezpieczone przed niepowołanym dostępem. Każdy z nas może mieć tylko jeden potwierdzony Profil Zaufany. Jest on bowiem przypisany do konkretnego, niepowtarzalnego numeru PESEL – dodaje szef Ministerstwa Cyfryzacji.

Dzięki Profilowi Zaufanemu nie tylko wyślesz i podpiszesz pismo do urzędu, ale to właśnie on daje Ci także możliwość skorzystania z e-usług administracji publicznej. A tych jest coraz więcej.

Do usług!

Zgłoszenie narodzin dziecka, złożenie wniosku o dowód osobisty, meldunek – czy wiesz, że możesz to załatwić online? A to nie wszystko!

Dzięki Profilowi Zaufanemu:

- zalogujesz się do swojego Internetowego Konta Pacjenta, gdzie znajdziesz historię swojego leczenia,

- sprawdzisz ile masz punktów karnych,

- sprawdzisz, czy auto, które chcesz sprowadzić z zagranicy nie było złomowane (Historia Pojazdu),

- wystąpisz o odpis aktu stanu cywilnego,

- zarejestrujesz działalność gospodarczą,

- zgłosisz utratę dowodu osobistego

- wystąpisz o Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego

… i wiele innych spraw.

Popularność rośnie

Profil Zaufany powstał w 2011 r. Do 2016 r. – korzystało z niego ok. 400 tysięcy osób, z czego w większości byli to urzędnicy. Z roku na rok coraz więcej Polaków przekonywało się, że warto go założyć. Do końca 2017 r. – zrobiło to ponad 1,3 miliona osób. Co pokazuje, że coraz chętniej korzystamy z możliwości załatwiania spraw online. Dzisiaj korzysta z niego dokładnie 3 559 187 Polaków.

– Przyrost liczby użytkowników Profilu Zaufanego to najlepszy dowód na to, że e-administracja działa coraz lepiej. Stale pracujemy nad tym, by przybywało spraw, które dzięki niemu możemy załatwić – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski. – Profil zaufany to m.in. jedyny sposób, by zalogować się do Internetowego Konta Pacjenta. Wspólnie z ministrem zdrowia mamy ambitny plan, by jeszcze w tym roku znacznie zwiększyć liczbę użytkowników PZ – dodaje szef Ministerstwa Cyfryzacji.

Bądź e-aktywnym obywatelem

Założenie Profilu Zaufanego jest bezpłatne i bardzo proste. Masz do wyboru dwie możliwości. Pierwsza to skorzystanie z bankowości elektronicznej. Druga – założenie PZ online, a później – w ciągu 14 dni – wizyta w jednym z 1500 Punktów Potwierdzających.

Wszystkie szczegóły i niezbędne informacje znajdziesz na www.pz.gov.pl

Jeśli masz już Profil Zaufany, pamiętaj – jest ważny 3 lata. Nie zapomnij o przedłużeniu jego ważności.

O projekcie

Projekt „Kampanie edukacyjno-informacyjne na rzecz upowszechniania korzyści z wykorzystywania technologii cyfrowych” realizowany jest przez Ministerstwo Cyfryzacji we współpracy z Państwowym Instytutem Badawczym NASK. Kampanie mają na celu promowanie wykorzystywania technologii w codziennym życiu przez osoby w różnym wieku, przełamywanie barier z tym związanych oraz wzrost cyfrowych kompetencji społeczeństwa. Projekt obejmuje cztery obszary: jakość życia, e-usługi publiczne, bezpieczeństwo w sieci i programowanie.

kom/ dma/

Data publikacji 07.05.2019, 18:02