MC: Cyfrowa miłość i jej zagrożenia (komunikat)

24.08.2020, 16:40aktualizacja: 24.08.2020, 16:40

- MC informuje:

42% polskich nastolatków w wieku 15-18 lat otrzymało kiedyś od innej osoby intymne materiały, a 13% wysłało swoje nagie zdjęcia lub filmy innym – to wyniki badań NASK. Czy Waszych dzieci na pewno nie ma w tej grupie?

Sexting, bo o nim mowa, jest zjawiskiem, na które narażone są przede wszystkim nastolatki. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ten temat – zapraszamy na nasz kolejny webinar w ramach Akademii Cyfrowego Rodzica.

Nie bój się trudnych tematów

Spotykamy się już jutro (wtorek, 25 sierpnia) o godz. 20.00, oczywiście online. Będą z nami ambasador naszej kampanii „Nie zagub dziecka w sieci” – Tomasz Rożek oraz ekspertki – prof. dr hab. n. med. Małgorzata Janas-Kozik oraz Anna Kwaśnik z NASK.

Koniecznie bądźcie z nami – już dziś możecie dołączyć do wydarzenia.

Nie boimy się trudnych tematów – chętnie odpowiemy na Wasze pytania, tak jak robimy to do tej pory w ramach kampanii „Nie zagub dziecka w sieci”.

– Wyobraźmy sobie, że zostawiamy dziecko samo na stadionie piłkarskim, na dworcu, lotnisku, koncercie. W tłumie nieznajomych osób. Nie do pomyślenia, prawda? Tymczasem każda minuta w internecie jest właśnie takim wejściem w tłum. Tłum przede wszystkim obcych ludzi. W różnym wieku. O różnych zamiarach – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski. – Zagrożenia, przed którymi staramy się uchronić swoje dzieci, nie znikają po zamknięciu drzwi do domu. Wchodzą do niego przez smartfon, tablet, komputer. Nasze dziecko może zaginąć w swoim własnym pokoju. Musimy o tym pamiętać. Musimy postarać się poznać te zagrożenia i nauczyć się im zapobiegać – dodaje minister.

I właśnie, aby pomóc rodzicom w realnym i skutecznym towarzyszeniu dzieciom w Internecie, wspólnie z NASK od ponad roku realizujemy kampanię edukacyjno-informacyjną „Nie zagub dziecka w sieci”.

W jej ramach edukujemy rodziców, podpowiadamy im jak mądrze – ramię w ramię – iść z dzieckiem przez wirtualny świat.

W ramach kampanii przygotowaliśmy m.in. poradniki, które naprawdę warto przeczytać:

- Cyberprzemoc – włącz blokadę na nękanie

- FOMO i nadużywanie nowych technologii

- Sexting i nagie zdjęcia. Twoje dziecko i negatywne zachowania online

- Sharenting i wizerunek dziecka w sieci

- Szkodliwe treści w internecie. Nie akceptuję, reaguję!

Z ekspertami

W naszej kampanii wspierają nas najlepsi eksperci. Podczas jutrzejszego webinaru będziecie mieli okazję zadać im pytania.

A wracając do sextingu, czyli tematu naszego najbliższego spotkania - termin powstał z połączenia słów „sex” i „texting”. Początkowo odnosił się jedynie do wysyłania erotycznych wiadomości SMS. Rozwój technologii sprawił, że został rozszerzony o komunikatory, aplikacje i inne internetowe narzędzia. Jego skala rośnie.

- Dostęp do internetu i posiadanie konta w mediach społecznościowych to dziś norma. Zdecydowana większość młodych ludzi ma tam swój profil. Media społecznościowe są jak wielki supermarket: jeśli nie zadbamy o bezpieczeństwo, każdy może wyjąć z nich, co tylko chce: nasze opisy, zdjęcia, dane. Dlatego tak ważne jest to, co tam publikujemy – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski.

W internecie coraz częściej można natknąć się na treści pokazujące nagość.

Część z nas pomyśli: nie ma w tym nic złego, w końcu roznegliżowane fotografie często publikują znane gwiazdy, influencerzy, nagość pojawia się w filmach, teledyskach, reklamach. Granica intymności się zaciera. Młodzi ludzie często idą w ślady swoich idoli. Zapominają jednak o jednym: zdjęcia czy wpisy, które zamieszczają w sieci, nigdy z niego nie zginą, nawet jeśli je wykasują. Wystarczy kilka sekund, żeby ktoś je zapisał i rozpowszechnił.

Rodzice odgrywają kluczową rolę w ochronie dzieci i młodzieży przed różnymi zagrożeniami, w tym tymi internetowymi. Jak się zachować jeśli Wasze dziecko jest ofiarą sextingu, rozmawiać czy karać? Na te i inne pytanie odpowiemy w trakcie jutrzejszego spotkania. Bądźcie z nami!

Start - godz. 20.00.

Dołącz już dziś - Ryzykowne zachowania dzieci w sieci - sexting | webinar