MC: mPrawo Jazdy coraz bliżej (komunikat)

12.11.2020, 19:10aktualizacja: 12.11.2020, 19:11

- MC informuje:

Ponad półtora miliona osób korzysta już z aplikacji mObywatel, w której za niecały miesiąc pojawi się mPrawo Jazdy. Stale ją rozwijamy. Sprawdź, dlaczego już dziś warto ją mieć w swoim telefonie.

5 grudnia – na ten dzień czeka wielu polskich kierowców. To właśnie wtedy zniknie obowiązek wożenia ze sobą prawa jazdy. I to właśnie wtedy w naszej aplikacji mObywatel pojawi się mPrawo Jazdy.

Dobre powody

Z pobraniem mObywatela nie warto jednak czekać do 5 grudnia. Już dziś bardzo się przyda. Oto tylko kilka powodów, dla których zawsze warto mieć tę aplikację pod ręką, czyli w swoim telefonie.

Pierwszy powód to mTożsamość, czyli odzwierciedlenie danych z dowodu osobistego. Dzięki profilowi zaufanemu (jest potrzebny do zalogowania się do aplikacji) mTożsamość korzysta z danych z Rejestru Dowodów Osobistych. Po uruchomieniu aplikacji znajdziecie tam wszystkie te informacje, które macie w dowodzie, nawet swoje zdjęcie.

- Możemy z niej korzystać wszędzie tam, gdzie nie jesteśmy wprost zobowiązani do okazania dowodu osobistego lub paszportu, np. podczas kontroli biletów w pociągu lub przy odbiorze przesyłki poleconej na poczcie – przypomina Marek Zagórski, sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Drugi powód to mPojazd, czyli odzwierciedlenie danych z dowodu rejestracyjnego, polisy OC i karty pojazdu.

- Z tego rozwiązania mogą korzystać właściciele i współwłaściciele pojazdów. A więc wszyscy ci, którzy są zarejestrowani w Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP) jako posiadacze samochodów, motorów, skuterów, itd. – mówi minister Marek Zagórski.

Usługa pokazuje informacje o obowiązkowym ubezpieczeniu OC pojazdu – w tym nazwę ubezpieczenia, serię i numer polisy, okres ubezpieczenia oraz jego wariant. Mało tego, jeśli nie pamiętacie o terminach ważności posiadanego ubezpieczenia lub zbliżającego się przeglądu pojazdu – aplikacja na 30 dni przed terminem wygaśnięcia OC lub przed końcem ważności badania wyświetli Wam komunikat z przypomnieniem.W mPojeździe znajdziecie także dane pojazdu: markę i model, rok produkcji, numer rejestracyjny, numer VIN, termin badania technicznego.

Wirtualny portfel

To nie wszystko, co czeka na Was w tym wirtualnym portfelu, bo tak nazywamy mObywatela.

Znajdziecie tam także eRecepty! Dzięki nim będąc w aptece, wystarczy tylko wybrać w telefonie, którą e-receptę chcecie zrealizować i pokazać farmaceucie ekran telefonu z wyświetlonym kodem QR.

Jeśli nie chcecie pokazywać ekranu telefonu, możecie podać numer PESEL (swój lub osoby, na którą recepta jest wystawiona) oraz kod spod e-recepty. Gotowe, recepta zrealizowana!

To nadal nie wszystko, co włożyliśmy do mObywatela. Nieco młodsi użytkownicy znajdą tam także mLegitymację szkolną i mLegitymację studencką. To tak samo ważne dokumenty jak tradycyjne legitymacje – upoważniają do zniżkowych przejazdów, wejść do kin, czy teatrów.

Jeśli dana szkoła lub uczelnia, chce aby jej uczniowie lub studenci mogli korzystać z mLegitymacji, wystarczy, że się do nas zgłosi, wypełniając prosty formularz (formularz dla szkół, formularz dla uczelni).

Ważne – z wydawaniem mLegitymacji nie wiążą się żadne koszty. Uczelnie i szkoły nie muszą kupować nowego sprzętu, czy oprogramowania.

Polak za granicą – to kolejna część naszej aplikacji. Podpowie, co zrobić w razie kłopotów podczas wyjazdu, czy jak zadbać o własne bezpieczeństwo w różnych zakątkach świata.

Nowości!

Tak jak wspominaliśmy – stale udoskonalamy naszą aplikację. Jakie udogodnienia wprowadziliśmy ostatnio?

- Uprościliśmy uwierzytelnianie się podczas pobierania dokumentów z rejestrów państwowych. Teraz, by złożyć wniosek o dokument (np. mTożsamość), wystarczy potwierdzić swoje dane profilem zaufanym logując się raz, a nie jak dotąd dwa razy;

- Tożsamość można potwierdzać korzystając z profilu zaufanego lub jednego z ponad 200 banków;

- Wprowadziliśmy też możliwość odblokowywania aplikacji za pomocą biometrycznego skanu twarzy (w telefonach z systemem Android, na telefonach z system iOS – ta funkcjonalność była już wcześniej dostępna). Dotarło do nas sporo pytań o tę funkcjonalność, dlatego – korzystając z okazji – wyjaśniamy: biometryczny skan nie jest tym samym, co odblokowanie telefonu po odczytaniu wizerunku ze zdjęcia zrobionego aparatem telefonu. Skany biometryczne to te z wykorzystaniem np. modelu 3D twarzy, skanu tęczówki oka lub inne, które są uwzględnione przez Google w najnowszych wydaniach systemu Android. Skan twarzy – jak każde odblokowanie biometryczne – należy potwierdzić nadanym wcześniej PIN-em. Dlaczego? Bo biometria nadal nie zapewnia najwyższego poziomu bezpieczeństwa;

- Na prośbę studentów - w mLegitymacji ułatwiliśmy dostęp do numeru albumu i kodu do zeskanowania numeru. Wcześniej, by go wyświetlić trzeba było wejść w menu i wybrać odpowiednią funkcję – teraz wystarczy kliknąć ikonę pod mLegitymacją. Nowa funkcjonalność jest dostępna zarówno w urządzeniach z system Android, jak i iOS.

A jakich – poza mPrawem Jazdy – dokumentów można spodziewać się w kolejnych aktualizacjach mObywatela?

- Na przełomie roku – dzięki współpracy z Ministerstwem Rodziny i Polityki Społecznej – dostępna będzie mKDR, czyli mobilna wersja Karty Dużej Rodziny – zapowiada Marek Zagórski, sekretarz stanu w KPRM.

Więcej informacji o naszej aplikacji znajdziecie nahttps://www.gov.pl/web/mobywatel

kom/ mmi/

Data publikacji 12.11.2020, 19:10