MC: Samorząd przyszłości – ruszył cykl konferencji regionalnych (komunikat)

30.01.2020, 17:17aktualizacja: 30.01.2020, 17:17

- MC informuje:

- Nowoczesne technologie otaczają nas zewsząd. Ważne, by zaczęły być jak najszerzej wykorzystywane, również w środowiskach lokalnych, i przyczyniały się do rozwoju gospodarczego Polski – powiedział w czwartek w Stargardzie minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Szef MC wziął udział w pierwszej z 10 regionalnych konferencji „Perspektywy dla Internetu rzeczy – Samorząd Przyszłości”. Organizujemy je wspólnie z Kancelarią Prezydenta RP. Andrzej Duda był gościem honorowym czwartkowego spotkania. W konferencji wzięła również udział Halina Szymańska – Szef Kancelarii Prezydenta RP.

Przyszłość na wyciągnięcie ręki

- Rozmawiamy o przyszłości, która jest na wyciagnięcie ręki. Postęp technologiczny następuje na naszych oczach. Ważne, by odważnie korzystać z dostępnych rozwiązań technologicznych i odważnie je wdrażać – podkreślał prezydent Andrzej Duda. – Postęp technologiczny to ogromne wyzwanie, ale dzięki temu kraj może się rozwijać - dodał.

Cykl konferencji „Perspektywy dla Internetu rzeczy – Samorząd Przyszłości” to warsztaty dla samorządowców oraz lokalnych firm.

- Zależy nam, by również kreatywni samorządowcy i przedsiębiorcy, którzy działają poza głównymi ośrodkami miejskimi, mieli szansę uzyskać praktyczną wiedzę na temat dostępnych programów wsparcia ich działalności, czy źródeł finansowania - mówił Marek Zagórski.

Uczestnicy czwartkowej konferencji rozmawiali m.in. o projektach z zakresu Internetu Rzeczy oraz innych nowoczesnych technologiach, które przyczyniają się do usprawniania obsługi obywateli, poprawiają efektywność zarządzania i przyczyniają się m.in. do oszczędności energii.

Dubaj w Stargardzie

- Nowoczesne technologie to rzeczywistość, która nas otacza. Chcemy ją rozwijać i wykorzystać tę szansę do rozwoju gospodarczego kraju – mówił szef MC. Podkreślał przy tym, że chodzi o korzyści dla obywateli nie tylko z dużych miast, ale też mniejszych ośrodków. – To nowoczesne technologie i gospodarka oparta o dane powinny tworzyć Polskę przyszłości. Internet Rzeczy w miastach to nie tylko Dubaj czy Singapur, ale też Stargard, Szczecinek czy Kołobrzeg – dodał minister Marek Zagórski.

Uczestnicy spotkania dzielili się doświadczeniami i dobrymi praktykami, a także zastanawiali, co zrobić, by sektor publiczny stał się klientem start-upów.

Nasze konferencje to także szansa na rozmowy z przedstawicielami wielu instytucji, m.in. Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, Polskiego Funduszu Rozwoju, Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, czy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Kolejna konferencja już 6 lutego w Koninie (woj. wielkopolskie).

kom/ mom/

Data publikacji 30.01.2020, 17:17