MC: strategia europejska ministra cyfryzacji (komunikat)

03.10.2016, 13:14aktualizacja: 03.10.2016, 13:14

- MC informuje:

Ministerstwo Cyfryzacji opublikowało strategię prezentującą główne cele resortu w europejskiej polityce cyfrowej. Ideą dokumentu „Kierunki Działań Europejskich Ministra Cyfryzacji” jest przedstawienie stanowiska wobec inicjatyw Komisji Europejskiej dotyczącej Jednolitego Runku Cyfrowego (JRC).

Kierunki działań europejskich Ministra Cyfryzacji są kontynuacją spójnego i aktywnego podejścia resortu do realizowania celów swojej polityki krajowej i zagranicznej. W pierwszej połowie tego roku ministerstwo opublikowało dwujęzyczny (w wersji polskiej i angielskiej) dokument „Kierunki Działań Strategicznych MC w obszarze informatyzacji usług publicznych”, który odbił się szerokim echem również w Brukseli.

Oba dokumenty programowe są podstawą działania samego resortu cyfryzacji. Dają też jasny sygnał dla społeczeństwa co do planów ministerstwa i służą promocji zamierzeń na arenie europejskiej oraz (na czym szczególnie zależy Ministerstwu Cyfryzacji) tworzeniu ewentualnych sojuszów w ramach struktur UE. Ministerstwo chce być aktywnym partnerem na arenie europejskiej i wspomagać proces legislacyjny w sferze cyfryzacji, ale chce to robić mając przede wszystkim na względzie budowanie rozwiązań korzystnych dla polskiego obywatela, użytkownika Internetu, konsumenta i biznesmena.

Opublikowany dokument porusza cały zakres polityki cyfrowej. Oprócz kwestii JRC takich jak pakiet telekomunikacyjny, platformy internetowe, swobodny przepływ danych, roaming w UE, widmo radiowe czy pakiet technologiczny znajdziemy w nim także stanowisko resortu w kwestiach zarządzania Internetem czy europejskiego wymiaru cyberbezpieczeństwa.

- Realizacja naszych priorytetów na poziomie unijnym powinna być oparta o zasadę promowania interesów najbardziej korzystnych z punktu widzenia naszego kraju. W naszej ocenie interesy Polski w obszarze cyfryzacji nie były wystarczająco silnie reprezentowane na forum europejskim. Nie tylko KE, ale przede wszystkim nasze społeczeństwo i rynek oczekuje znacznego zwiększenia naszej aktywności, a nawet w zakresie niektórych tematów podejmowania roli lidera. W minionych miesiącach ciężko pracowaliśmy przygotowując się do tych zadań oraz wypracowując potencjalne obszary do przyjęcia przez Polskę wiodącej pozycji - mówi Anna Streżyńska, minister cyfryzacji.

Kierunki działań europejskich Ministra Cyfryzacji były konsultowane społecznie. Wszystkie uwagi oraz sam dokument są dostępne na stronie internetowej resortu: https://mc.gov.pl/aktualnosci/kierunki-dzialan-europejskich-ministra-cyfryzacji.

kom/ mkz/

Data publikacji 03.10.2016, 13:14