MEDIATEL SA (10/2017) Odpowiedź na zapytania Akcjonariuszy

26.04.2017, 09:57aktualizacja: 26.04.2017, 09:57

Raport bieżący 10/2017

Z związku z zapytaniami Akcjonariuszy kierowanymi do MEDIATEL S.A. (dalej: Emitent, Spółka, MEDAITEL) związanymi ze zwołanym na 8 maja NWZA spółki, Zarząd udzielając odpowiedzi w trybie art. 428 § 6 kodeksu spółek handlowych, informuje, iż:

1. Planowane podniesienie kapitału w spółce MEDIATEL nie jest "próbą wyprowadzenia cennych aktywów Mediatela". W opinii Zarządu Spółki podniesienie kapitału poprzez emisję akcji ma na celu wzmocnienie procesu restrukturyzacji spółki dzięki restrukturyzacji zadłużenia oraz uzyskanym środkom finansowym, które wpłyną do MEDIATEL.

2. Pozbawieniu prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy pozwoli na szybsze i efektywniejsze przeprowadzenie całego procesu.

3. Emisja nowego kapitału w subskrypcji prywatnej zgodnie z obowiązującymi przepisami skierowana jest do maximum 149 inwestorów. W emisji mogą wziąć osoby zainteresowane procesem naprawy grupy kapitałowej HAWE oraz rozwojem jej zdolności świadczenia usług telekomunikacyjnych poprzez spółkę zależną HAWE TELEKOM. W opinii Zarządu Spółki podniesienie kapitału spółki pozwoli na szybszą restrukturyzację oraz zaspokojenie żądań wierzycieli, w tym w szczególności Agencji Rozwoju Przemysłu. Restrukturyzacja Hawe TELEKOM ma bezpośredni wpływ na oddłużenie HAWE SA a co za tym idzie zanacząco urealnia pozytwyne zakończenie restrukturyzacji HAWE SA

4. Zgodnie z wyrokami sądowymi prawa korporacyjne, czyli także do prawa głosu z posiadanych akcji, przysługują Zarządowi HAWE SA.

5. Majątek HAWE Telekom w tym szczególnie ponad 4 tys. km sieci światłowodowej pozostanie w MEDIATEL SA

6. W ocenie Zarządu, podniesienie kapitału zakładowego MEDIATEL daje szanse na zrealizowanie scenariusza polegającego na przeprowadzeniu restrukturyzacji Grupy HAWE z poziomu MEDIATEL z udziałem podmiotów, w tym w szczególności akcjonariuszy HAWE S.A., zainteresowanych wsparciem restrukturyzacji Grupy HAWE. Alternatywą pozostają scenariusze negatywne, które potencjalnie mogą doprowadzić do likwidacji HAWE Telekom Sp. z o.o. w restrukturyzacji, a w dalszej konsekwencji do likwidacji MEDIATEL i HAWE S.A. Pierwszy negatywny scenariusz może polegać na tym, że pomimo wysiłku zarządu MEDIATEL restrukturyzacja nie powiedzie się w szczególności z powodu zbyt małego wpływu środków z emisji prywatnych lub braku współpracy ze strony wierzycieli, w szczególności ARP S.A., który jest głównym wierzycielem. Drugi scenariusz negatywny może polegać na niepodjęciu przez akcjonariuszy MEDIATEL uchwał o podwyższeniu kapitału zakładowego i przyjęciu biernej postawy, co spowoduje zachowanie struktury akcjonariatu MEDIATEL, tym nie mniej w dalszej perspektywie potencjalnie może doprowadzić do likwidacji HAWE Telekom Sp. z o.o. w restrukturyzacji, a w dalszej konsekwencji do likwidacji MEDIATEL i HAWE S.A.

Podstawa prawna: §38 ust. 1 pkt 12 RMF w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz