MEDIATEL SA ustanowienie zastawu rejestrowego na infrastrukturze spółki zależnej

30.09.2014, 18:05aktualizacja: 30.09.2014, 18:05

Raport bieżący 27/2014

Zarząd Mediatel S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Spółka") przekazuje do publicznej wiadomości, że w dniu wczorajszym (tj. 29 września 2014 roku) powziął informację o dokonaniu w dniu 23 września 2014 roku wpisu do rejestru zastawów zastawu na aktywach spółki HAWE Telekom sp. z o.o. z siedzibą w Legnicy (dalej: "HAWE Telekom"), w której Spółka posiada 100% udziałów w kapitale zakładowym. Zastaw został wpisany do rejestru zastawów na podstawie umowy zawartej pomiędzy HAWE Telekom, Investors Corporate Finance Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy udziale HAWE S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "HAWE S.A."), której przedmiotem jest zabezpieczenie obligacji wyemitowanych przez HAWE S.A.

Przedmiotem zastawu jest prawo własności czterech par włókien światłowodowych wraz z prawami związanymi w relacji Golędzkie - Górki - Konin - Gorzykowo - Gniezno - Poznań - CZS - Podrzewie - Krobielewko - Gorzów Wielkopolski - Pyrzyce - Szczecin Dąbie - Mosty - Ługownia - Stomino - Koszalin - Boleszewo - Słupsk - Bytów - Kaliska - Gdańsk o łącznej długości optycznej jednej pary włókien 1 051,3 km oraz o łącznej długości optycznej dla czterech par włókien 4 205,2 km (dalej: "Przedmiot Zastawu").

Wartość zobowiązania zabezpieczonego Przedmiotem Zastawu wynosi 41 600 000 (słownie: czterdzieści jeden milionów sześćset tysięcy) zł. Wartość Przedmiotu zastawu w księgach HAWE Telekom wynosi 1 270 363,70 (słownie: jeden milion dwieście siedemdziesiąt tysięcy trzysta sześćdziesiąt trzy 70/100) zł.

Kryterium uznania Przedmiotu Zastawu za aktywo o znacznej wartości stanowi wycena sporządzona przez rzeczoznawcę majątkowego Panią Laurę Morzewską, zgodnie z która wartość Przedmiotu Zastawu przekracza kwotę 1 000 000 (słownie: jednego miliona) euro.

Spółka jest właścicielem 100% udziałów HAWE Telekom. HAWE S.A. posiada 98,3% udziału w kapitale zakładowym Spółki.

Podstawa prawna: art. 56 ust. 1 pkt. 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe w zw. z §5 ust 1 pkt. 1 w zw. z §7 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (tekst jednolity Dz.U.2014 poz.133).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/