MEX POLSKA SA Nabycie aktywów o znacznej wartości - nabycie udziałów w spółkach z o.o.

10.08.2015, 20:24aktualizacja: 10.08.2015, 20:24

Raport bieżący 27/2015

Zarząd "Mex Polska" S.A. z siedzibą w Łodzi ("Spółka"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 26/2015 z dnia 10 sierpnia 2015 roku, doszło do nabycia przez Spółkę od osoby fizycznej 48 udziałów w MEX BISTRO I sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie za cenę 1.517.336 zł (jeden milion pięćset siedemnaście tysięcy trzysta trzydzieści sześć złotych), 48 udziałów w MEX BISTRO II sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu za cenę 1.585.207 zł (jeden milion pięćset osiemdziesiąt pięć tysięcy dwieście siedem złotych), 48 udziałów w MEX BISTRO V sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie za cenę 621.265 zł (sześćset dwadzieścia jeden tysięcy dwieście sześćdziesiąt pięć złotych) oraz 48 udziałów w MEX BISTRO IX sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu za cenę 236.986 zł (dwieście trzydzieści sześć tysięcy dziewięćset osiemdziesiąt sześć złotych).

W wyniku przeprowadzonej transakcji Spółka stała się jedynym udziałowcem spółek MEX BISTRO I sp. z o.o., MEX BISTRO II sp. z o.o., MEX BISTRO V sp. z o.o. oraz MEX BISTRO IX sp. z o.o. Sprawozdania finansowe powyższych spółek będą konsolidowane na potrzeby przygotowania sprawozdania skonsolidowanego Grupy Kapitałowej "Mex Polska" S.A.

Pomiędzy Spółka oraz osobami ją zarządzającymi i nadzorującymi a sprzedającym powyższe udziały nie istnieją żadne powiązania.

25% ceny nabycia zostało sfinansowanych ze środków własnych, zaś pozostała część została sfinansowana z kredytu bankowego, o którym Spółka informowała w raporcie bieżącym numer 25/2015.

Kryterium uznania umowy za znaczącą jest przekroczenie wartości 10% kapitałów własnych Emitenta.

Z uwagi na to, że powyższe nabycia udziałów, w ocenie zarządu, będą miały istotny (pozytywny) wpływ na wyniki osiągane przez Spółkę, a tym samym Grupę Kapitałową, zarząd Spółki informuje, że rozpoczął prace nad zmianą danych finansowych zawartych w prognozie finansowej dla Grupy Kapitałowej, opublikowanych w marcu 2015 roku w dokumencie " Strategia Mex Polska S.A. na lata 2015 - 2019" (komunikat bieżący nr 4 z dnia 11 marca 2015 roku). Zakłada się, że uaktualniona powyższa prognoza będzie opublikowana w postaci raportu bieżącego, niezwłocznie po publikacji zaudytowanych wyników Grupy Kapitałowej "Mex Polska" za pierwsze półrocze 2015 roku tj. po 28 sierpnia 2015 roku.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz