MF: 24 listopada br. upływa termin na złożenie wniosku o dopuszczenie do egzaminu na doradcę podatkowego

22.11.2022, 15:17aktualizacja: 22.11.2022, 15:18

- Ministerstwo Finansów informuje:

25 października 2022 r. Sekretarz Państwowej Komisji Egzaminacyjnej do Spraw Doradztwa Podatkowego ogłosił informację o miesiącu przeprowadzenia części pisemnej egzaminu na doradcę podatkowego, która odbędzie się w marcu 2023 r. Kandydaci na doradców podatkowych mają 30 dni od dnia ogłoszenia ww. informacji, na złożenie do Komisji Egzaminacyjnej wniosku o dopuszczenie do egzaminu. Termin na złożenie wniosku upływa 24 listopada 2022 r. W przypadku dużej liczby wniosków przewyższających możliwości organizacji egzaminu w jednym miesiącu , sprawdzian zostanie zorganizowany także w kwietniu 2023 r.

Zawód doradcy podatkowego jest coraz częściej wybieraną ścieżką kariery, o czym świadczy rosnące z roku na rok zainteresowanie egzaminem. W ubiegłym roku do egzaminu pisemnego przystąpiło ok. 1600 kandydatów, a do egzaminu ustnego ok. 1000 osób.

Egzamin na doradcę podatkowego jest sprawdzianem teoretycznego i praktycznego przygotowania kandydatów na doradców podatkowych z 12 dziedzin tematycznych, określonych w ustawie z 5 lipca 1996 r. o doradztwie podatkowym (Dz. U. z 2021 r. poz. 2117). Wykaz pytań i zadań egzaminacyjnych jest jawny i publikowany w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie Ministerstwa Finansów.

Egzamin składa się z części pisemnej i ustnej. Uzyskanie pozytywnego wyniku z części pisemnej egzaminu jest warunkiem dopuszczenia do części ustnej, do której kandydat może przystępować w okresie roku od dnia przystąpienia do części pisemnej egzaminu.

Za przeprowadzenie egzaminu odpowiada powoływana przez Ministra Finansów, Państwowa Komisja Egzaminacyjna do Spraw Doradztwa Podatkowego. W jej skład wchodzą przedstawiciele czterech grup zawodowych: pracownicy naukowi, sędziowie sądów administracyjnych, przedstawiciele Ministra Finansów i doradcy podatkowi.

Treść komunikatu Sekretarza Komisji Egzaminacyjnej w sprawie przeprowadzenia egzaminu pisemnego w marcu/kwietniu 2023 r. dostępna jest na stronie: https://www.gov.pl/web/finanse/egzaminy-pisemne

kom/ pif/

Data publikacji 22.11.2022, 15:17