MF: Już 1 mln zeznań złożonych przez Twój e-PIT (komunikat)

22.02.2021, 10:10aktualizacja: 22.02.2021, 10:11

- MF informuje:

• Mamy kolejny rekord w usłudze Twój e-PIT.

• W ciągu siedmiu dni od udostępnienia usługi Twój e-PIT, podatnicy złożyli za jej pośrednictwem już milion deklaracji przygotowanych dla nich przez Krajową Administrację Skarbową (KAS).

• W zeszłym roku taki wynik osiągnięto po 8 dniach od startu usługi.

"Najlepszym dowodem są zawsze liczby. A nasze dane wskazują, że usługa Twój e-PIT cieszy się jeszcze większą popularnością niż rok temu. Na naszym liczniku wybił milion złożonych zeznań, a ich liczba rośnie z godziny na godzinę. Rok temu o tej porze złożonych deklaracji podatkowych było około 100 tys. mniej" – informuje minister finansów, funduszy i polityki regionalnej Tadeusz Kościński.

"Bardzo nas cieszy, że podatnicy tak chętnie korzystają z naszych e-rozwiązań. Pokazuje nam to słuszność obranego przez nas kierunku działania. Kierunku na cyfryzację jak największej liczby usług administracji skarbowej i większego otwarcia na podatników" – dodaje Kościński.

"Najwięcej osób rozlicza się na formularzu PIT-37. Jest już 930 tys. takich zeznań zaakceptowanych w usłudze" – informuje szefowa KAS Magdalena Rzeczkowska. "Zachęcam do korzystania z usługi Twój e-PIT. To wygodny i bezpieczny sposób na złożenie zeznania, bez wychodzenia z domu. To niewątpliwie duża oszczędność czasu. Dodatkowo, podatnik ma dostęp do historii swoich e-PITów, a dzięki integracji z serwisem e-Urząd Skarbowy do innych naszych e-usług. Co warto pamiętać, rozliczając się elektroniczne możemy liczyć na szybszy zwrot podatku – urząd skarbowy zwróci nadpłatę w ciągu 45 dni" – zaznacza Rzeczkowska.

Jak działa Twój e-PIT

W usłudze Twój e-PIT dostępne są zeznania PIT-37, PIT-38 oraz PIT-28 i PIT-36 dla osób nieprowadzących działalności gospodarczej.

W usłudze można też złożyć PIT-OP czyli oświadczenie o przekazaniu 1% podatku organizacji pożytku publicznego.

Twój e-PIT w liczbach

W 2021 r. Krajowa Administracja Skarbowa przygotowała na podstawie posiadanych przez siebie danych zeznania roczne za 2020 r. dla 23 262 396 podatników.

Podatnicy korzystający z usługi złożyli już ponad 1 mln formularzy PIT za 2020 rok, w tym:

• 930 tys. deklaracji PIT-37,

• 65 tys. deklaracji PIT-28,

• 19 tys. deklaracji PIT-38,

• 6,5 tys. deklaracji PIT-36,

• 6,6 tys. oświadczeń PIT-OP.

Do Twój e-PIT tylko przez e-US

Dostęp do usługi Twój e-PIT możliwy jest wyłącznie przez serwis e-Urząd Skarbowy (e-US), dostępny na stronie podatki.gov.pl.

Do uruchomionego 1 lutego br. e-Urzędu Skarbowego podatnicy logowali się już ponad 4 mln razy. Złożono ok. 7 tys. różnych pism. 227 tys. razy wyświetlono szczegóły mandatu. 304 tys. osób zrealizowało płatności poprzez e-Urząd Skarbowy. .

Informacje związane z rozliczeniem podatku PIT za 2020 r., podatnicy znajdą na stronie podatki.gov.pl w dedykowanej zakładce Twój e-PIT.

kom/ aop/

Data publikacji 22.02.2021, 10:10