MF: Nie zapłacisz odsetek za zwłokę, jeżeli rozliczysz się do 1 czerwca br.(komunikat)

23.04.2020, 19:23aktualizacja: 23.04.2020, 19:23

- MF informuje:

- Osoby, które do 1 czerwca 2020 r. zapłacą podatek z tytułu PIT za 2019 r., nie będą musiały płacić odsetek za zwłokę.

- Minister Finansów podpisał stosowne rozporządzenie.

- Nie będzie odsetek za zwłokę z tytułu rocznego rozliczenia PIT za ubiegły rok. To nasze kolejne działanie ułatwiające wywiązanie się w tym trudnym czasie z obowiązku podatkowego – mówi minister Tadeusz Kościński. Rozporządzenie ma związek z brakiem sankcji w przypadku złożenia zeznania PIT i rozliczenia się do 1 czerwca br. (31 maja 2020 r. to niedziela – dzień ustawowo wolny od pracy, więc termin przesuwa się na poniedziałek, tj. 1 czerwca 2020 r.).

Rozporządzenie w tej sprawie przewiduje zaniechanie poboru odsetek za zwłokę naliczonych od 1 maja 2020 r. do 1 czerwca 2020 r. od zaległości podatkowych z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych. Dotyczy to podatników składających zeznania PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT 37, PIT-38 i PIT-39.

Na równi z wpłatą będzie traktowane zaliczenie nadpłaty lub zwrotu podatku w tym okresie.

kom/ mst/

Data publikacji 23.04.2020, 19:23