MF: niskie podatki – zapraszamy na bezpłatne spotkania informacyjne (komunikat)

09.06.2022, 16:53aktualizacja: 09.06.2022, 16:54

- Ministerstwo Finansów informuje:

Ministerstwo Finansów (MF) i Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) rozpoczynają cykl spotkań informacyjnych nt. zmian w systemie podatkowym. Pierwsze spotkania już w poniedziałek 13 czerwca. Spotkania są bezpłatne i odbywają się online. Zapraszamy do rejestracji przez formularz internetowy. Z nami dowiesz się wszystkiego, co potrzebne.

MF i KAS we współpracy z PFR Portal zapraszają do udziału w spotkaniach informacyjnych nt. zmian w systemie podatkowym. Spotkania są przeznaczone dla przedsiębiorców, osób zajmujących się obsługą kadr i płac, pracowników, emerytów i rencistów oraz rodziców.

Każde spotkanie będzie dotyczyć takich tematów jak: obniżka stawki PIT z 17 do 12 proc.; likwidacja tzw. ulgi dla klasy średniej; uchylenie mechanizmu odroczenia poboru i wpłaty zaliczek na podatek dochodowy w 2022 r.; uelastycznienie zasad stosowania kwoty wolnej od podatku (tj. 1/12 kwoty zmniejszającej podatek); możliwość wyboru skali podatkowej przez podatników opodatkowanych podatkiem liniowym i ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych; możliwość odliczenia składki na ubezpieczenie zdrowotne przez przedsiębiorców na podatku liniowym, ryczałcie i karcie podatkowej; przywrócenie preferencyjnego rozliczania dochodów rodziców samotnie wychowujących dzieci; wprowadzenie szeregu nowych preferencji prorodzinnych w tym m.in. zwiększenie kwoty dochodów dziecka bez utraty preferencji podatkowych przez rodziców, czy rozdzielenie renty rodzinnej od dochodów rodzica; zasady składania informacji o liczbie dzieci dla podatników, którzy korzystają z ulgi dla rodzin 4+.

Czas trwania i liczba uczestników

Spotkania będą trwać maksymalnie 90 minut. Limit miejsc na spotkaniu to 2 tys. osób (wymagana wcześniejsza rejestracja).

Jak wygląda spotkanie

Prezentacja z możliwością zadawania pytań na czacie ekspertom.

Terminy najbliższych spotkań

- 13.06 09:00; 13.06 13:00

- 15.06 09:00; 15.06 15:00

- 20.06 13:00