MF: PIT-11, PIT-40A/PIT-11A – najważniejsze informacje dla płatnika (komunikat)

15.12.2022, 14:35aktualizacja: 15.12.2022, 14:37

- Ministerstwo Finansów informuje:

• Płatnicy powinni wysłać drogą elektroniczną PIT-11 i PIT-40A/11A za 2022 r. w aktualnych wersjach formularzy.

• Przesyłane informacje powinny zawierać prawidłowy numer PESEL/NIP podatnika.

Płatniku pamiętaj, żeby za 2022 rok wysłać drogą elektroniczną:

• PIT-11 - tylko w wersji 29,

• PIT-40A/11A - tylko w wersji 21.

Tylko najnowsze wersje formularzy umożliwiają ich wypełnienie zgodnie z obowiązującymi przepisami (informacje PIT-11(28) przesłane przed publikacją PIT-11(29) nie wymagają korekty).Informacje te możesz przygotować na formularzu dostępnym na stronie podatki.gov.pl w zakładce Formularze elektroniczne dla płatników.

Oznaczenie wersji znajduje się w prawym dolnym rogu każdego formularza.

Prawidłowy numer PESEL/NIP

Przypominamy o obowiązku wpisywania prawidłowego numeru PESEL/NIP osoby, dla której wysyłasz informację (podatnika). Płatnicy są zobowiązani podawać go organom podatkowym na dokumentach związanych z wykonywaniem zobowiązań podatkowych oraz niepodatkowych należności budżetowych, do których poboru są obowiązane organy podatkowe.

Pamiętaj, że wpisanie prawidłowych danych PESEL/NIP osoby, dla której wysyłasz informację (podatnika) w dokumentach PIT jest Twoim obowiązkiem wynikającym z ustawy. Wpisywanie ciągu tych samych cyfr (jak 1111111111 czy 9999999999) jest nieprawidłowe i nie pozwoli na przesłanie informacji drogą elektroniczną.

Prawidłowe wpisanie numeru PESEL/NIP w informacjach przekazywanych do urzędu skarbowego pozwoli na jednoznaczną identyfikację podatnika. Umożliwi to:

• wygenerowanie i udostępnienie osobie, dla której wysyłasz informację, zeznania podatkowego w usłudze Twój e-PIT na podatki.gov.pl, oraz skorzystanie z ulg i odliczeń, co może umożliwić zwrot nadpłaty podatku,

• zalogowanie się osoby do usługi Twój e-PIT z wykorzystaniem danych autoryzujących, na które składają się m.in. PESEL lub NIP.

Brak prawidłowego numeru PESEL/NIP w przekazanych formularzach podatkowych uniemożliwi skorzystanie z elektronicznej formy złożenia zeznania, a tym samym wywiązanie się z obowiązków podatkowych w podatku PIT.

kom/ ms/

Data publikacji 15.12.2022, 14:35