MF: Twój e-PIT: udana rewolucja w rozliczeniu podatku (komunikat)

31.05.2019, 17:43aktualizacja: 31.05.2019, 17:43

- MF informuje:

- Spośród rekordowych 16 mln elektronicznych PIT-ów za 2018 r., blisko 7 mln zostało złożonych dzięki nowej usłudze Twój e-PIT przez osoby rozliczające się na formularzach PIT-37 i PIT-38.

- To jednak nie koniec działań resortu finansów opartych na strategii 3xP (prostych podatków, przejrzystego systemu i przyjaznej administracji).

- Już w przyszłym roku z usługi będą mogli skorzystać podatnicy, którzy rozliczają się na formularzach PIT-36, PIT-36L i PIT-28.

"Rok 2019 jest przełomowy w podejściu do rozliczeń podatkowych. 15 lutego uruchomiliśmy nową usługę Twój e-PIT, która pod względem prostoty, intuicyjności i przejrzystości jest najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem w Europie. Dzięki temu plasujemy się w czołówce pod względem innowacyjności systemów informatycznych" – powiedziała minister finansów prof. Teresa Czerwińska.

W tym roku deklarację PIT za 2018 r. za podatników, rozliczających się na formularzach PIT-37 i PIT-38, przygotowała Krajowa Administracja Skarbowa (KAS). Przyjmowanie rocznych PIT-ów za 2018 r. zakończono 30 kwietnia.

Rekordowe dane

W 2019 r. liczba wszystkich złożonych deklaracji (zarówno przez internet, jak i w formie papierowej) wyniosła 19,9 mln. Z tego 16,1 mln to deklaracje złożone elektronicznie, co jest nowym rekordem.

"Spośród nich blisko 7 milionów zostało złożonych przez usługę Twój e-PIT. Wliczając w to wspólne deklaracje małżonków, z usługi skorzystało aż 8,8 miliona osób. Co ważne usługa Twój e-PIT sprawiła, że osoby, które nie dokonały żadnej aktywności w zakresie złożenia zeznania podatkowego PIT-37 lub PIT-38, zostały rozliczone automatycznie. Nie grożą im zatem kary za niedopełnienie tego obowiązku w terminie – poinformowała Teresa Czerwińska.

Wsparcie administracji dla podatników

Szef KAS Marian Banaś przypomniał, że na taki wynik wpłynęło również wsparcie, jakiego rozliczającym udzielili pracownicy Krajowej Administracji Skarbowej i Krajowej Informacji Skarbowej (KIS).

"W ponad 70 punktach w galeriach handlowych w całej Polsce podatnicy mogli uzyskać informacje potrzebne do rozliczenia oraz skorzystania z ulg i odliczeń. Również dzięki przygotowanym stanowiskom komputerowym w urzędach skarbowych mogli +od ręki+ rozliczyć swój PIT" – podkreślił Marian Banaś.

Dodatkowo konsultanci KIS przez prawie 2,5 tys. godzin udzielali informacji telefonicznej dotyczącej usługi Twój e-PIT.

Kolejny krok milowy w usłudze Twój e-PIT

Jak zapowiedziała minister Teresa Czerwińska, to nie koniec rewolucji w PIT.

"Pracujemy nad tym, aby deklaracje przygotowane w usłudze Twój e-PIT zawierały jeszcze więcej informacji o ulgach i odliczeniach podatnika tak, aby nie musiał on wprowadzać ich samodzielnie. Dlatego w przyszłym roku z usługi będą mogli skorzystać podatnicy, którzy prowadzą działalność gospodarczą i opłacają zryczałtowany podatek dochodowy, czyli osoby rozliczające się na formularzach PIT-36 i PIT-36L oraz PIT-28" – powiedziała minister.

Oznacza to, że od przyszłego roku praktycznie każdy podatnik, rozliczający roczny PIT, będzie mógł skorzystać z usługi Twój e-PIT. To jednocześnie ważny krok w realizacji strategii 3xP: prostych podatków, przejrzystego systemu i przyjaznej administracji.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ kub/ wus/

Data publikacji 31.05.2019, 17:43