MF: XI Forum Cen Transferowych (komunikat)

23.04.2021, 08:32aktualizacja: 23.04.2021, 08:33

- Ministerstwo Finansów informuje:

Forum Cen Transferowych to spotkanie Ministerstwa Finansów z ponad 300 przedstawicielami biznesu, firm doradczych i organizacji zajmujących się problematyką cen transferowych.

W spotkaniu udział wzięli wiceministrowie finansów Jan Sarnowski i Anna Chałupa.

Wykład inauguracyjny wygłosiła prof. dr hab. Hanna Litwińczuk z Uniwersytetu Warszawskiego.

Z powodu pandemii COVID- 19, jest to już druga edycja Forum, która odbyła się w formule online.

„Takie spotkania to ważne pole dialogu ustawodawcy i administracji skarbowej z przedstawicielami przedsiębiorców, branży doradczej i świata nauki. Dzięki szerokiej reprezentacji środowisk zajmujących się cenami transferowymi, Forum jest miejscem tworzenia rekomendacji i opinii, które stanowią punkt wyjścia dla przyszłych zmian przepisów podatkowych. Takie działanie sprzyja przejrzystości i budowaniu zaufania między administracją publiczną, a podatnikami” – powiedział wiceminister finansów Jan Sarnowski.

„Forum wpisuje się w działania Krajowej Administracji Skarbowej na rzecz budowania platformy współpracy z podatnikami. Jest także szczególną platformą współpracy i wymiany poglądów między administracją skarbową, a światem biznesu, organizacji pozarządowych i instytucji nauki, tworząc dobry klimat do prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce”- dodała wiceminister finansów, zastępca szefa Krajowej Administracji Skarbowej Anna Chałupa.

W trakcie Forum Cen Transferowych analizowano efekty prac roboczych dotyczących:

- zakresu doboru wskaźnika rentowności i metody weryfikacji do danych porównawczych oraz statystycznych.

- metody podziału zysku

- rozwiązań anty-Covidowych

- regulacji w zakresie antyrajowym

- regulacji w zakresie transakcji kontrolowanej

Uczestnicy Forum zapoznali się również z aktualnymi pracami na temat cen transferowych w Ministerstwie Finansów.

Kolejne posiedzenie Forum Cen Transferowych planowane jest na czerwiec 2021 r.

kom/ aop/

Data publikacji 23.04.2021, 08:32