MFiPR: Z Abu Zabi do Polski. Światowe Forum Miejskie za dwa lata w Katowicach (komunikat)

13.02.2020, 14:11aktualizacja: 13.02.2020, 14:11

- MFiPR informuje:

Podczas ceremonii zakończenia 10. edycji Światowego Forum Miejskiego (WUF) w Abu Zabi Małgorzata Jarosińska-Jedynak, minister funduszy i polityki regionalnej oraz prezydent Katowic Marcin Krupa symbolicznie odebrali obowiązki gospodarza Światowego Forum Miejskiego. Kolejnej odsłona imprezy odbędzie się w czerwcu 2020 roku w stolicy Śląska.

Minister Małgorzata Jarosińska-Jedynak podczas ceremonii zamknięcia WUF10 podziękowała organizatorom za doskonałe przygotowanie wydarzenia. Szefowa resortu funduszy i polityki regionalnej zachęciła uczestników tegorocznej edycji do przyjazdu za dwa lata do Katowic. Minister przybliżyła tematy, które będą poruszane podczas WUF11.

- Na Światowym Forum Miejskim w Katowicach chcemy mówić o sprawiedliwej transformacji, o zmianach, które dają szansę na rozwój. To będzie nasza główna narracja – podkreśliła minister Jarosińska-Jedynak.

Minister Jarosińska-Jedynak dodała, że po raz pierwszy Światowe Forum Miejskie odbędzie w Europie Środkowej.

- Uczestnicy WUF 11 w Katowicach będą mogli zobaczyć transformację, którą przeszło to miasto - od ośrodka związanego głównie z górnictwem do centrum biznesu, innowacji, które dba o środowisko – dodała Jarosińska- Jedynak.

Tegoroczna edycja WUF w Abu Zabi zgromadziła ponad 20 tysięcy osób z całego świata. Hasłem przewodnim WUF10 jest "Cities of Opportunities: Connecting Culture and Innovation". Po raz pierwszy gospodarzem wydarzenia był kraj arabski.

Światowe Forum Miejskie to najważniejsza i największa konferencja poświęcona tworzeniu i realizacji polityk miejskich na świecie, którą organizuje UN-Habitat, agenda ONZ ds. urbanizacji i osiedli miejskich. Wydarzenie odbywa się co 2 lata i skupia między innymi przedstawicieli rządów, regionów, miast, organizacji pozarządowych, a także organizacji oraz instytucji finansowych.

Link do ceremonii zamknięcia www.un.org/webcast/schedule/latest.htmlWięcej na temat Światowego Forum Miejskiego www.gov.pl/fundusze-regiony/swiatowe-forum-miejskie oraz WUF w Katowicach www.gov.pl/fundusze-regiony/katowice-stolica-swiata---wuf-11 i WUF w Abu Zabi www.gov.pl/fundusze-regiony/wuf10-w-abu-zabi.

ryb/

Data publikacji 13.02.2020, 14:11