MF/KAS: 4 tys. litrów substancji mogącej służyć do produkcji heroiny(komunikat)

24.02.2020, 08:12aktualizacja: 24.02.2020, 08:12

MF/KAS informuje:

- Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) z Gdyni oraz Łodzi zatrzymała transport 4 tys. litrów bezwodnika octowego.

- Bezwodnik octowy to prekursor narkotykowy, czyli substancja, która ma legalne zastosowanie, ale może służyć do produkcji narkotyków.

- Za nielegalny przewóz i posiadanie prekursorów grozi grzywna i kara pozbawienia wolności.

Funkcjonariusze pomorskiej oraz łódzkiej KAS zatrzymali transport 4 tys. litrów bezwodnika octowego na terenie powiatu zgierskiego w woj. łódzkim.

Zgodnie z dokumentami przewozowymi, zbiorniki miały zawierać „medyczny olej” przywieziony do Polski z Ukrainy. Brakowało wymaganego zgłoszenia przewozu w systemie monitorowania drogowego towarów SENT i precyzyjnego określenia rodzaju przewożonej cieczy. Badania laboratoryjne próbek wykazały, że jest to bezwodnik octowy, prekursor narkotykowy, którego posiadanie wymaga obowiązkowej rejestracji, zgodnie z przepisami ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

Właściciel towaru, obywatel Ukrainy, nie przedstawił wymaganych dokumentów – towar zabezpieczono i wszczęto postępowanie w zakresie nielegalnego wprowadzenia do obrotu prekursora narkotykowego.

Wobec przewoźnika prowadzone jest postępowanie w związku z naruszeniem przepisów ustawy o monitorowaniu drogowego i kolejowego przewozu towarów.

Zgodnie z przepisami ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, m.in. nielegalny przywóz na terytorium Polski oraz posiadanie, przechowywanie lub wprowadzanie do obrotu prekursorów podlega grzywnie.

Jeśli prowadzone postępowanie wykaże, że zatrzymany bezwodnik octowy miał być wykorzystany w celu niedozwolonego wytworzenia środka odurzającego, substancji psychotropowej lub nowej substancji psychoaktywnej, właścicielowi towaru może grozić kara pozbawienia wolności do lat 5.

ryb/

Data publikacji 24.02.2020, 08:12