MF/KAS: Akcja e-PIT 2020 – czas, start! (komunikat)

13.02.2020, 14:01aktualizacja: 13.02.2020, 14:01

- MF/KAS informuje:

- Akcja rozliczeniowa PIT rusza 15 lutego i potrwa do 30 kwietnia 2020 r.- Ministerstwo Finansów (MF) i Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) zapewnią wsparcie przy rozliczaniu rocznych deklaracji PIT przez internet. - Osoby składające PIT mogą liczyć m.in. na stanowiska komputerowe z dostępem do sieci w całej Polsce i punkty rozliczeń w galeriach handlowych.

Rozpoczynamy kolejną akcję rozliczeniową PIT. Podobnie jak w poprzednich latach obejmie ona cały kraj. Przygotowaliśmy wiele ułatwień, które pomogą naszym klientom złożyć roczny PIT.

To przede wszystkim usługa Twój e-PIT, którą udostępniamy podatnikom w tym roku po raz drugi. W 2019 r. cieszyła się dużą popularnością dzięki swojej prostocie, przystępności i możliwości rozliczenia podatku w dogodnym miejscu i czasie. Dzięki temu wpłynęło 7 mln e-PIT-ów od osób rozliczających się na formularzach PIT-37 i PIT-38. Wliczając w to wspólne deklaracje małżonków, z usługi w pierwszym roku działania skorzystało aż 8,8 miliona osób. Podatnicy mogą korzystać również ze znanego od lat systemu e-Deklaracje.

Pomożemy w rozliczeniu PITOsoby, które potrzebują wsparcia w rozliczeniu, będą mogły liczyć na pomoc resortu finansów nie tylko w okienku w urzędzie skarbowym, ale także w punktach rozliczeń w galeriach handlowych czy w ramach specjalnych działań w regionach. W wybrane dni zorganizujemy także specjalne dyżury dla osób z niepełnosprawnościami (głuchych i słabosłyszących) oraz odwiedzimy uczelnie wyższe. Do dyspozycji podatników przez cały okres rozliczeń pozostaje Krajowa Informacja Skarbowa.

Zaplanowane działania:- na wybranych uczelniach przypomnimy o korzystnych zmianach podatkowych (w tym o uldze bez PIT dla młodych) i podpowiemy, jak najłatwiej otrzymać zwrot podatku i rozliczyć się w usłudze Twój e-PIT (luty-kwiecień).

- Dzięki współpracy z Polskim Związkiem Głuchych w wybranych urzędach skarbowych zapewnimy profesjonalną pomoc tłumacza migowego przy rozliczeniach w ramach dedykowanych dyżurów.- 21 marca wyślesz swój e-PIT w przerwie między zakupami. Będziemy czekać w specjalnie przygotowanych punktach obsługi podatnika w wybranych galeriach handlowych w Polsce.

Krajowa Informacja SkarbowaJak co roku KIS aktywnie włączy się w akcję rozliczeń PIT. W tym roku zaplanowaliśmy m.in.: - specjalną linię dot. usługi Twój e-PIT, - możliwość zadawania pytań on-line przez e-mail, - dodatkowe dyżury w soboty 15 lutego i 25 kwietnia w godz. od 7.00 do 15.00.

Stanowiska komputerowe w urzędach skarbowychWe wszystkich urzędach skarbowych podatnicy będą mieć do dyspozycji stanowiska komputerowe z dostępem do internetu i zapewnioną pomoc przy rozliczeniu PIT. Takich stanowisk w całej Polsce będzie blisko 600.

Akcja rozliczeń na www i FBAkcję będzie wspierać strona podatki.gov.pl, gdzie oprócz usługi Twój e-PIT i e-Deklaracji podatnicy znajdą wszystkie informacje potrzebne do złożenia PIT, m.in. instrukcje i broszury informacyjne. O wszystkich bieżących działaniach będziemy informować również na profilu FB akcji.

ryb/

Data publikacji 13.02.2020, 14:01