MF/KAS: Medyka. Przemyt zabytkowych książek i map, produktów leczniczych i papierosów (komunikat)

12.11.2020, 08:05aktualizacja: 12.11.2020, 08:06

- MF/KAS informuje:

Medyka. Przemyt zabytkowych książek i map, produktów leczniczych i papierosów

- Podkarpacka Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) udaremniła przemyt zabytkowych książek i map, produktów leczniczych i papierosów na polsko-ukraińskim przejściu Medyka-Szeginie.- Zabezpieczono prawie 35 tys. szt. papierosów, 1,8 tys. saszetek z lekarstwem na potencję, a także 31 zabytkowych książek i 2 mapy.

Funkcjonariusze KAS skontrolowali autokar, który jechał z Ukrainy do Szczecina. Prześwietlili pojazd, wspierały ich czujne nosy psów służbowych Lucy i Cedry. W skrytkach, w przestrzeni ładunkowej, w podłodze, a także za siedzeniem kierowcy ukryto prawie 35 tys. szt. papierosów, 1,8 tys. saszetek z produktem leczniczym na potencję, 31 książek i 2 mapy.

Do przemytu przyznali się kierowcy autokaru, 40 i 39-letni obywatele Ukrainy. Zatrzymany towar miał najprawdopodobniej trafić na teren UE.

Do postępowania, oprócz wykrytych przedmiotów, zatrzymano także autokar oraz 20 tys. zł na poczet kary, która grozi kierowcom. Jedną z konsekwencji przemytu jest także skierowanie wniosku do Straży Granicznej o wydanie decyzji, która zobowiąże cudzoziemców do powrotu do kraju.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP:serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść - z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ liv/ robs/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE