MF/KAS: Wyroby medyczne i środki ochronne na lotniskach odprawiamy priorytetowo (komunikat)

17.04.2020, 12:19aktualizacja: 17.04.2020, 12:19

- MF/KAS informuje:

W ostatnim tygodniu transporty z wyrobami medycznymi i środkami ochrony indywidualnej z Chin wylądowały już we Wrocławiu, Lublinie, Warszawie i Poznaniu.

Odprawy takich transportów Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) traktuje priorytetowo.

Wrocław

50 ton kombinezonów, rękawiczek i maseczek ochronnych przyleciało w nocy z 8 na 9 kwietnia 2020 r. do Wrocławia z Szanghaju na pokładzie Antonova An-124 Rusłan – jednego z największych samolotów transportowych na świecie. Sprzęt trafił z wrocławskiego lotniska do Agencji Rezerw Materiałowych, a następnie do szpitali.

Lublin

10 kwietnia 2020 r. funkcjonariusze lubelskiej KAS odprawili 2 mln maseczek z Chin. Maseczki przyleciały na lubelskie lotnisko z Szanghaju pasażerskim Airbusem A320.

Warszawa

Największy samolot transportowy na świecie Antonov An-225 Mrija wylądował 14 kwietnia 2020 r. na warszawskim Okęciu. Na jego pokładzie znajdowało się ok. 80 ton sprzętu medycznego, m.in. maseczki, kombinezony i przyłbice ochronne.

Poznań

15 kwietnia 2020 r. na lotnisku Ławica w Poznaniu wylądował Boeing 787 Dreamliner ze środkami ochrony osobistej. To pierwszy z czterech transportów z Chin ze środkami ochrony osobistej zakupiony przez Fundację Lekarze Lekarzom. Łącznie będzie to 57 ton sprzętu w czterech transportach, m.in. okulary i maseczki ochronne, przyłbice, strój ochronny chirurgiczny, gogle. Pozostałe trzy samoloty wylądują na poznańskim lotnisku w ciągu kilku najbliższych dni.

Przesyłki chroniące przez koronawirusem odprawiamy priorytetowo

KAS traktuje priorytetowo odprawy przesyłek z wyrobami medycznymi i środkami ochrony indywidualnej, które napływają do Polski. Ściśle współpracujemy ze służbami na lotniskach i wojskiem. Dokładamy wszelkich starań, aby towar, na który wielu czeka, jak najszybciej znalazł się u potrzebujących.

kom/ jml/

Data publikacji 17.04.2020, 12:19