MG: 310 tys. miejsc pracy w Specjalnych Strefach Ekonomicznych (komunikat)

23.10.2015, 11:53aktualizacja: 23.10.2015, 11:53

- MG informuje:

Specjalne strefy ekonomiczne od początku swojego funkcjonowania są skutecznym instrumentem wspierania inwestycji oraz ważnym czynnikiem wpływającym na rozwój zatrudnienia w regionach. Świadczy o tym niesłabnące zainteresowanie przedsiębiorców, którzy chętnie lokują projekty właśnie na tych obszarach. W 2015 r. wydano już 139 zezwoleń na prowadzenie działalności gospodarczej na terenach SSE. Ich realizacja przyniesie co najmniej 3,444 mld zł i ponad 3800 nowych miejsc pracy.

W latach 2012–2015 na wniosek Ministra Gospodarki Rada Ministrów 44 razy zmieniła granice Specjalnych Stref Ekonomicznych (SSE). Dzięki temu ich obszar zwiększył się o ponad 4200 ha. Do SSE włączono tereny inwestycyjne w 36 miastach i 58 gminach, w których wcześniej Strefa nie była obecna.

W tym czasie wydanych zostało 998 zezwoleń na prowadzenie działalności gospodarczej na terenach SSE. Przedsiębiorcy posiadający zezwolenia deklarują inwestycje rzędu 37 mld zł i utworzenie ponad 36 tys. nowych miejsc pracy.

Na koniec czerwca 2015 r. inwestorzy ulokowali w SSE kapitał w wysokości 106,961 mld zł i utworzyli prawie 230 tys. nowych etatów. Każdego dnia w SSE powstaje co najmniej 40 nowych miejsc pracy. W sumie na terenach stref pracuje obecnie ponad 310 tys. osób.

Od kilku lat polscy przedsiębiorcy zajmują pierwsze miejsce pod względem kapitału ulokowanego w Specjalnych Strefach Ekonomicznych. Ich inwestycje w SSE na koniec 2014 r. wyniosły blisko 19,4 mld zł. W 2015 r. natomiast na 139 wydanych zezwoleń, 80 otrzymały polskie firmy. Ponadto na 2102 ważnych zezwoleń w Specjalnych Strefach Ekonomicznych, polskie firmy mają ich aż 1075. Polski kapitał stanowi więc blisko 50 proc. wszystkich inwestorów.

kom/ ale/

Data publikacji 23.10.2015, 11:53