MG: wicepremier Piechociński na Polsko-Irańskim Forum Biznesu (komunikat)

26.09.2015, 11:28aktualizacja: 26.09.2015, 11:28

- MG informuje:

- Chcemy budować stabilne i wzajemnie korzystne kontakty gospodarcze i handlowe z Iranem. Szczególnie zależy nam na rozwoju współpracy w sektorze rolno-spożywczym – powiedział wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński podczas Polsko-Irańskiego Forum Biznesu. Spotkanie odbyło się 26 września 2015 r. w Teheranie.

Wicepremier Piechociński podkreślił, że Polska postrzega Iran jako atrakcyjnego partnera biznesowego, nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale i w skali globalnej. – Wyrazem tego jest zainaugurowany w 2015 roku program „Go Iran”, którego celem jest zintensyfikowanie wzajemnych relacji gospodarczych – powiedział. – Jedną z najskuteczniejszych strategii biznesowych jest konsekwentna obecność na danym rynku. Polskie towary i usługi w Iranie prezentujemy poprzez udział w międzynarodowych targach i wystawach oraz organizację misji i seminariów gospodarczych – dodał.

Szef resortu gospodarki zwrócił uwagę na potrzebę zwiększenia polsko-irańskich obrotów handlowych. – Liczymy, że oczekiwane zniesienie sankcji i barier pozwoli ożywić handel we wszystkich dziedzinach gospodarki. Możliwości dalszego rozwoju współpracy polskich i irańskich firm poszukujemy m.in. w branży rolno-spożywczej, kosmetycznej, budowlanej, sektorze maszynowym oraz motoryzacyjnym – wymienił. - To Forum to dobra okazja do nawiązania kontaktów pomiędzy przedsiębiorcami i zintensyfikowania wzajemnej współpracy gospodarczej – dodał.

Wicepremier Piechociński spotkał się także z szefem Irańskiej Izby Handlu, Przemysłu, Górnictwa i Rolnictwa Mohsenem Jalalpour. – Zależy nam na pogłębieniu polsko-irańskiej współpracy inwestycyjnej. Polska jest krajem otwartym i wysoko ocenianym w rankingach, dzięki stabilnej sytuacji politycznej i ekonomicznej oraz członkostwu w UE. Zachęcamy do realizacji projektów w naszym kraju – powiedział.

Podczas pobytu w Teheranie szef resortu gospodarki wziął również udział w seminarium organizowanym przez Social Security Investment Company.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/ son/

Data publikacji 26.09.2015, 11:28