MI: Budowa mostu na Odrze w Krapkowicach z rządowym dofinansowaniem (komunikat)

04.09.2024, 11:32aktualizacja: 04.09.2024, 11:33

- Ministerstwo Inrastruktury informuje:

Ministerstwo Infrastruktury zawarło z Gminą Krapkowice w woj. opolskim umowę o dofinansowanie realizacji kolejnej przeprawy mostowej z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg. Przyznana kwota wsparcia dla zadania „Budowa mostu południowego na rzece Odrze w Krapkowicach i Gogolinie wraz z drogami dojazdowymi” wynosi 192 mln zł. Planowany termin oddania inwestycji do użytkowania to 2029 r.

– Ministerstwo Infrastruktury wspiera samorządy w realizacji inwestycji ważnych dla mieszkańców wszystkich regionów kraju. Dofinansowanie do zadań mostowych przewidziane z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg to 80 proc. kosztów przeprawy. Mam świadomość, że bez tego wsparcia wiele planowanych od lat inwestycji nie mogłoby się rozpocząć – powiedział wiceminister infrastruktury Stanisław Bukowiec.

Nowa przeprawa nad Odrą będzie miała 594 metrów długości. W ramach inwestycji zaplanowano ponadto budowę dróg dojazdowych i dwóch rond – w miejscu skrzyżowania drogi krajowej nr 45 z drogą wojewódzką nr 416 oraz na skrzyżowaniu drogi wojewódzkiej nr 423 z ul. Stefana Żeromskiego w Krapkowicach.

Gmina Krapkowice uzyskała dofinansowanie na budowę mostu na Odrze w naborze ogłoszonym przez Ministra Infrastruktury w 2024 r. w ramach Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg.

Wsparcie z RFRD na zadania mostowe mogą uzyskać samorządy, które otrzymały dofinansowanie na przygotowanie dokumentacji projektowe niezbędnej do realizacji inwestycji z Rządowego Programu Uzupełniania Lokalnej i Regionalnej Infrastruktury Drogowej – Mosty dla Regionów. Warunkiem koniecznym do objęcia pomocą z RFRD jest ponadto uzyskanie decyzji ZRID (zezwolenie na realizację inwestycji drogowej) dla przeprawy mostowej.

Lista zadań mostowych, na których realizację przyznano dofinansowanie z RFRD, obejmuje 15 inwestycji w całym kraju. Do użytkowania oddano już dwa mosty – na Sole w Porąbce, wraz z przebudową połączenia drogowego z drogą wojewódzką 948 i drogami powiatowymi 4480S i 1456S oraz nad rzeką Noteć wraz z przebudową drogi gminnej nr 150833C w Kobylnikach w gminie Kruszwica.

W realizacji jest 11 zadań, prowadzone są też przygotowania do podpisania umowy o dofinansowanie przeprawy na Odrze w Pomorsku, w województwie lubuskim.

Więcej informacji na stronie MI: https://www.gov.pl/web/infrastruktura/zadania-mostowe.

kom/ wm/

Data publikacji 04.09.2024, 11:32