MI: Droga, która połączy wschód z centrum Polski (komunikat)

22.05.2024, 14:17aktualizacja: 22.05.2024, 14:18

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Rusza realizacja drogi ekspresowej S12 na odcinku od granicy woj. łódzkiego i mazowieckiego do Przysuchy. Dziś w siedzibie Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad podpisano umowę z wykonawcą – firmą Budimex SA.

– Mówimy o kluczowej z punktu widzenia transportowego drodze łączącej wschód z centrum Polski. Dla mieszkańców południowego Mazowsza jest to niezwykle ważna inwestycja, dzięki której ominiemy aglomerację warszawską – powiedział minister infrastruktury Dariusz Klimczak, który uczestniczył w uroczystości podpisania umowy.

Przebiegający przez teren Mazowsza odcinek S12 o długości ponad 14 km jest elementem europejskiego systemu transportowego – sieci TEN-T. Zakończenie prac o wartości 452 mln zł planowane jest w trzecim kwartale 2028 r. Wkrótce planowane jest podpisanie kolejnej umowy, na realizację sąsiedniego odcinka Przysucha–Wieniawa. Trwają też przygotowania do uzyskania decyzji środowiskowej dla odcinka S12 w woj. łódzkim, na który czekają m.in. mieszkańcy Sulejowa.

Nowa droga ekspresowa przejmie ruch tranzytowy i regionalny z obecnej zatłoczonej i biegnącej przez liczne wsie i miasta DK12. Średni dobowy ruch na tej trasie między Piotrkowem Trybunalskim i Radomiem, waha się od blisko 10 tysięcy w okolicy Radomia, do prawie 25 tysięcy w rejonie Piotrkowa. S12 od granicy woj. łódzkiego i mazowieckiego do Przysuchy zostanie wybudowana jako dwujezdniowa droga ekspresowa, a każda z jezdni będzie miała po dwa pasy ruchu po 3,5 metra szerokości. Będzie też pas awaryjny o szerokości 2,5 metra. W ramach inwestycji powstanie węzeł drogowy w Gielniowie u zbiegu z drogą wojewódzką 728, a także ponad 20 obiektów inżynierskich, w tym: wiadukty drogowe, wiadukty w ciągu drogi ekspresowej i przepusty. W bezpośrednim sąsiedztwie trasy powstanie nowoczesna, zapewniająca bezpieczeństwo infrastruktura dla pieszych i rowerzystów. O bezpieczeństwo zwierząt zadba z kolei siedem przejść, z czego aż pięć to przejścia duże.

kom/ pab/

Data publikacji 22.05.2024, 14:17