MI: Europa Karpat jednym głosem o potrzebach transportowych (komunikat)

25.02.2023, 16:00aktualizacja: 25.02.2023, 16:01

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

35. edycja konferencji Europa Karpat, która odbywa się w lutym 2023 r. w Krasiczynie (woj. podkarpackie) przyniosła wspólne stanowisko uczestników, którzy apelują o zwiększenie wysiłków finansowych umożliwiających realizację wszystkich kluczowych dla rozwoju i bezpieczeństwa Unii Europejskiej projektów wzdłuż jej wschodniej granicy.

We wspólnym stanowisku czytamy, że kraje Europy Środkowej z uznaniem odnotowują, że do Transeuropejskiej Sieci Transportowej TEN-T został wpisany nowy korytarz: Morze Bałtyckie – Morze Czarne – Morze Egejskie. Stanowi on kręgosłup transportowy Inicjatywy Trójmorza, którego główną osią jest Via Carpatia.

Po drugie wskazuje się, że społeczność Europy Karpat wnioskuje o zapewnienie odpowiedniego poziomu finansowania dla realizacji kluczowych dla Europy Środkowej inwestycji. Wymienia się przy tym: w tym dla:

A. szlak Via Carpatia i jego kolejowy wymiar Rail Carpatia, biegnących wzdłuż wschodniej granicy Unii Europejskiej,

B. projekty o istotnym znaczeniu dla obronności i bezpieczeństwa obywateli oraz mobilności wojskowej na wschodniej flance NATO,

C. inicjatywy transgraniczne wpisujące się w założenia Korytarzy Solidarności łączących Ukrainę z Unią Europejską, czyli rozwoju jak największej liczby połączeń transportowych wiążących Ukrainę z regionem Karpat.

Ponadto uczestnicy konferencji oczekują intensyfikacji działań na szczeblu europejskim i ogólnoświatowym, zmierzających do sprawnej realizacji inwestycji transportowych stanowiących fundament dla pokoju, bezpieczeństwa i rozwoju gospodarczego. Muszą one polegać na efektywnym oferowaniu i pozyskiwaniu funduszy międzynarodowych na ich budowę. Dodaje się, że jest to tylko w interesie państw regionu Europy Karpat, ale całej społeczności międzynarodowej.

Stanowisko przyjęto przez aklamację.

kom/ mick/ mmu/

Data publikacji 25.02.2023, 16:00