MI: Fundusze europejskie na rozwój transportu miejskiego w Krakowie (komunikat)

31.03.2023, 17:15aktualizacja: 31.03.2023, 17:16

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

O dodatkowe 44,83 mln zł zwiększone zostanie dofinansowanie inwestycji w transport miejski dla Metropolii Krakowskiej. Pieniądze będą przeznaczone na zwiększenie dofinansowania Unii Europejskiej dla dotychczas realizowanych projektów.

– Dobra współpraca przynosi dobre owoce. Samorządowcy korzystają dzisiaj z rozmaitych programów wsparcia, dzięki którym stan infrastruktury w miastach może się stale poprawiać. To wsparcie płynie do Krakowa zarówno ze środków rządowych, jak i ze środków europejskich – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

W Metropolii Krakowskiej realizowanych jest 6 projektów obejmujących budowę i modernizację linii tramwajowych, zakup taboru tramwajowego, zakup autobusów elektrycznych oraz opracowanie Planu Zrównoważonej Mobilności Miejskiej (SUMP). Realizowany jest ponadto projekt dotyczący opracowania Planu Zrównoważonej Mobilności Miejskiej (SUMP) dla Obszaru Funkcjonalnego Myślenic. Wartość projektu to 267 tys. zł, w tym dofinansowanie UE to 190 tys. zł.

– Z dofinansowaniem Funduszy Europejskich POIiŚ na terenie Małopolski realizowane są projekty o łącznej wartości 1,68 mld zł, z czego unijne dofinansowanie to 667 mln zł. Inwestycje z pewnością poprawią mobilność mieszkańców i turystów odwiedzających stolicę Małopolski oraz poprawią warunki środowiskowe w metropolii – powiedział minister funduszy i polityki regionalnej Grzegorz Puda.

– Kraków od lat korzysta ze środków ze Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych. Do tej pory miasto i Metropolia Krakowska uzyskały przeszło 667 mln zł unijnego dofinansowania na różnego rodzaju przedsięwzięcia. Cieszymy się z zapowiedzi zwiększenia dofinansowania projektów ZIT-owych. Łącznie, dzięki decyzji ministerstwa funduszy i polityki regionalnej otrzymamy dodatkowe 44,8 mln zł środków. Decyzja ministerstwa pozwoli na zwolnienie dotychczas zaangażowanych przez miasto środków i zaangażowanie ich w inne, równie ważne dla mieszkańców zadania – zaznaczył prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.

Jednym z największych w historii Krakowa projektów inwestycyjnych jest budowa Trasy Łagiewnickiej. Zadanie realizowane przez spółkę Trasa Łagiewnicka połączyło południowe i zachodnie dzielnice miasta. W ramach inwestycji zrealizowana została także linia tramwajowa, która pozwoliła na odciążenie komunikacyjne Podgórza, dzięki połączeniu osiedli na południu miasta – Kurdwanowa i Łagiewnik.

kom/ lgs/

Data publikacji 31.03.2023, 17:15