MI: Pawilon Polski na Międzynarodowych Targach Morskich Posidonia w Grecji (komunikat)

04.06.2024, 18:08aktualizacja: 04.06.2024, 18:10

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

W dniach 3-7 czerwca 2024 r. w Atenach odbywają się Międzynarodowe Targi Morskie Posidonia. W tym roku swoje towary i usługi prezentuje ponad 2 tys. podmiotów z 82 krajów. Wśród wystawców znajdują się 23 pawilony narodowe, w tym Pawilon Polski.

— Pokazujemy tu nasz potencjał, pokazujemy, że mamy dobrych fachowców, budujemy naszą markę jako profesjonalistów zajmujących się branżą morską. To jedne z największych i najbardziej prestiżowych targów morskich na świecie, a my jako Polska na gospodarkę morską stawiamy, dlatego musimy tu być, by pokazywać nasz potencjał. Jestem przekonany, że taka obecność pozwoli na budowanie i umacnianie naszej marki jako solidnych partnerów i profesjonalistów, którzy branżą morską się zajmują — powiedział wiceminister infrastruktury Arkadiusz Marchewka.

Pawilon Polski otworzył wiceminister infrastruktury Arkadiusz Marchewka, który przebywa wraz z polską delegacją w Atenach. W wydarzeniu wziął udział również wiceminister spraw zagranicznych Jakub Wiśniewski.

— W naszym pawilonie swoje oferty przedstawiają zarówno największe polskie porty, czyli port w Gdańsku, Gdyni i port Szczecin-Świnoujście, jak i państwowe stocznie i prywatne przedsiębiorstwa — powiedział wiceminister Arkadiusz Marchewka. — Cieszę się, że mamy połączenie firm państwowych, należących do Skarbu Państwa, i prywatnych, bo w nich drzemie wielki potencjał i musimy robić wszystko, aby pokazywać światu, że jesteśmy po prostu w tym dobrzy — dodał.

Pod polskim logo i auspicjami Ministerstwa Infrastruktury swoje oferty prezentują m.in. Stocznia Remontowa Nauta SA, Morska Stocznia Remontowa Gryfia SA, zarządy portów morskich w Gdańsku, Gdyni oraz Szczecinie i Świnoujście, Gospodarka Morska Sp. z o.o./Polskie Forum Technologii Morskich, Bota Technik SA oraz Polski Rejestr Statków SA. Łącznie polską branże morską będzie reprezentowało 28 polskich wystawców.

Wiceminister Arkadiusz Marchewka zaznaczył, że na każdy aspekt gospodarki morskiej należy obecnie patrzeć także przez pryzmat bezpieczeństwa, co udowodnia sytuacja za naszą wschodnią granicą.

— Musimy jako Polska wykorzystać naszą szansę. Mamy na Bałtyku dobrze funkcjonujące stocznie remontowe i te, które budują statki, więc myślę, że przed nami dobry czas, bo mamy od tego fachowców — podsumował wiceminister Arkadiusz Marchewka.

Targi Posidonia odbywają się co dwa lata i należą do głównych tego typu wydarzeń w Europie. Tegoroczna edycja, według szacunków organizatorów, ma być największą w 60-letniej historii targów pod względem liczby gości – przewiduje się ponad 40 tysięcy uczestników.

kom/ kblu/ wus/

Data publikacji 04.06.2024, 18:08