MI: polsko-duńskie rozmowy o gospodarce morskiej (komunikat)

08.03.2023, 17:12aktualizacja: 08.03.2023, 17:13

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Współpraca polsko-duńska w zakresie rozwoju portów oraz przystani morskich to główne tematy poruszone podczas spotkania wiceministra infrastruktury Marka Gróbarczyka z ambasadorem Danii Ole Toftem.

"Nadmorskie sąsiedztwo Polski i Danii, a także wynikające z niego naturalne możliwości wszechstronnej współpracy, mają duże znaczenie dla gospodarek naszych krajów" – zauważyli uczestnicy spotkania w Ministerstwie Infrastruktury.

Rozmówcy przyznali, że wzajemna współpraca przyczynia się do rozwoju wybrzeża Bałtyku, w szczególności zaś regionu Zachodniego Pomorza.

Ambasador Toft podkreślił znaczenie polskiej pomocy na rzecz Ukrainy i wykorzystanie do tego celu nowoczesnej, wciąż rozwijanej infrastruktury transportowej, szczególnie w zakresie transportu drogą morską.

"Jesteśmy bardzo zainteresowani uruchomieniem w przyszłości połączenia promowego pomiędzy Świnoujściem a Kopenhagą" – zaznaczył wiceminister infrastruktury Marek Gróbarczyk.

Rozmowa dotyczyła również rozwijania współpracy w zakresie gospodarki wodno-ściekowej. Kurczące się zasoby wody na świecie stanowią powszechny problem, którego przezwyciężenie będzie wymagało współpracy i wykorzystania doświadczeń oraz nowoczesnych technologii. Wiceminister M. Gróbarczyk zaznaczył, że wkrótce zostanie podpisane polsko-duńskie porozumienie w tym zakresie.

kom/ mick/ mmu/

Data publikacji 08.03.2023, 17:12