MI: Pruszków zyska dodatkową, bezpieczną przeprawę nad torami (komunikat)

05.08.2021, 15:59aktualizacja: 05.08.2021, 16:00

Ministerstwo Infrastruktury informuje:

5 sierpnia 2021 r. Miasto Pruszków oraz PKP Polskie Linie Kolejowe SA podpisały umowę z wykonawcą budowy wiaduktu drogowego w Pruszkowie. Wartość przedsięwzięcia to ok. 19 mln zł. PKP PLK SA przeznaczą na inwestycję kwotę 6 mln zł w ramach projektu „Poprawa bezpieczeństwa na skrzyżowaniach linii kolejowych z drogami – Etap III”, współfinansowanego z unijnego Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. Budowa obiektu ma się zakończyć w 2023 r.

– Jednym z efektów Krajowego Programu Kolejowego jest większe bezpieczeństwo w ruchu kolejowym i drogowym. Dodatkowe bezkolizyjne skrzyżowanie w Pruszkowie usprawni ruch kolejowy i samochodowy oraz poprawi warunki życia mieszkańców – powiedział wiceminister infrastruktury Andrzej Bittel.

Efektem inwestycji w Pruszkowie będzie zwiększenie poziomu bezpieczeństwa w ruchu kolejowym i drogowym. Przyjęte rozwiązanie znacznie usprawni komunikację między dzielnicami Bąki i Żbików w Pruszkowie. Mieszkańcom Piastowa umożliwi sprawniejszy przejazd do Warszawy, Grodziska Mazowieckiego i autostrady A2.

– PKP Polskie Linie Kolejowe SA ze środków budżetowych oraz środków unijnych przeznaczą ponad 312 mln zł w ramach programu wiaduktowego na budowę 24 bezkolizyjnych skrzyżowań w Polsce, co podniesie poziom bezpieczeństwa w ruchu kolejowym i drogowym. Zakończono już budowę obiektów w Kostrzynie i Sokółce. W realizacji jest kolejnych 15 obiektów, a 2 są na etapie przetargów. Do końca roku planujemy przetargi dla pozostałych – stwierdził Ireneusz Merchel, prezes Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych SA.

Inwestycja realizowana jest w formule „buduj” i obejmuje budowę 300-metrowego wiaduktu drogowego wraz z przyległym układem ulic. Zastosowane rozwiązania umożliwią poprowadzenie nad torami dwóch pasów ruchu dla samochodów oraz trasy pieszo-rowerowej.

Więcej bezkolizyjnych skrzyżowań na Mazowszu

Budowa wiaduktu drogowego w Pruszkowie wpisuje się w działania PKP Polskich Linii Kolejowych SA zmierzające do zwiększania bezpieczeństwa w ruchu kolejowym przez budowę bezkolizyjnych skrzyżowań. Takie inwestycje realizowane są ze środków budżetowych, projektów unijnych, samodzielnie lub przy współpracy z samorządami.

W ramach projektu „Poprawa bezpieczeństwa na skrzyżowaniach linii kolejowych z drogami – Etap III” w całym kraju wybudowanych zostanie łącznie 24 obiektów inżynieryjnych: 9 wiaduktów drogowych, 12 tuneli drogowych bądź wiaduktów kolejowych, 2 przejścia podziemne dla pieszych i 1 wiadukt pieszo-rowerowy. Tylko w województwie mazowieckim skrzyżowania bezkolizyjne, poza Pruszkowem, powstaną także w Legionowie, Teresinie i Celestynowie. W Ciechanowie wybudowany zostanie wiadukt pieszo-rowerowy.

Dzięki inwestycjom PLK na Mazowszu już wybudowane zostały bezkolizyjne skrzyżowania m.in. w Warszawie, Pruszkowie, Otwocku, Wołominie, Toporze i Jasienicy Mazowieckiej.

kom/ pif/

Data publikacji 05.08.2021, 15:59