MI: Przetarg na drugą jezdnię obwodnicy Słupska (komunikat)

30.10.2020, 16:40aktualizacja: 30.10.2020, 16:41

- MI informuje:

Rozpoczyna się postępowanie przetargowe na rozbudowę obwodnicy Słupska w ciągu drogi ekspresowej S6 do pełnych dwóch jezdni. Podpisanie umowy z wykonawcą jest planowane w 2021 r., a inwestycja będzie realizowana w latach 2022-2025. To trzeci w ostatnich miesiącach przetarg ogłoszony przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad na wybór wykonawcy S6 w województwie pomorskim.

- Dotrzymujemy słowa. Rusza kolejny przetarg na odcinek drogi ekspresowej S6 w województwie pomorskim. Konsekwentnie dążymy do budowy spójnej sieci komunikacyjnej w naszym kraju. W ubiegłym roku oddaliśmy do użytku drogę S6 od Szczecina do Koszalina. W przyszłym roku kierowcy uzyskają możliwość podróży Trasą Kaszubską od Gdyni do Bożegopola Wielkiego. Dzisiaj zaś robimy kolejny krok, aby docelowo połączyć Koszalin ze Słupskiem i Słupsk z Trójmiastem bezpieczną i komfortową drogą ekspresową – powiedział wiceminister infrastruktury Rafał Weber.

- Budowa całości trasy S6 to niezaprzeczalny fakt. Inwestycja jest w realizacji, a budowa kolejnych odcinków trwa. Niebawem będzie można na całej trasie od Trójmiasta przez Lębork, Słupsk i Koszalin pojechać drogą ekspresową aż do Szczecina. Jestem bardzo szczęśliwy widząc rozwój infrastruktury drogowej w naszym regionie. Postępy jakie obserwujemy na budowie kolejnych odcinków są bardzo duże – powiedział rzecznik rządu, minister w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Piotr Müller.

Przetarg obejmuje zaprojektowanie i budowę drugiej jezdni obwodnicy Słupska o długości ok. 9,5 km. Obwodnica Słupska oddana do użytku w 2010 r. jest drogą dwujezdniową tylko w obrębie węzłów, stąd konieczność jej rozbudowy.

Zamówienie obejmuje budowę jezdni północnej obwodnicy Słupska na odcinkach międzywęzłowych:

- Słupsk Zachód - Słupsk Południe o długości 2,3 km,

- Słupsk Południe - Słupsk Wschód o długości 5 km,

- Słupsk Wschód - Redzikowo o długości 2,2 km.

W ramach inwestycji przewidziano ponadto poszerzenie jezdni południowej do wymaganej szerokości 10 metrów, wraz z poprawą jej odwodnienia. Zostaną także zaprojektowane i wybudowane cztery obiekty mostowe, w tym drugi most przez rzekę Słupię.

Kolejne przetargi na odcinki S6 między obwodnicą Słupska a Lęborkiem zostaną ogłoszone jeszcze w tym roku. W III kw. 2021 r. ruszą kolejne przetargi na odcinki od obwodnicy Słupska do Koszalina.

W województwie pomorskim w budowie są już trzy odcinki S6 między Bożympolem Wielkim a Gdynią o łącznej długości 42 km. Natomiast w przetargu jest odcinek między Lęborkiem (Leśnicami) a Bożympolem Wielkim oraz S6 Obwodnica Metropolii Trójmiejskiej: Chwaszczyno - Żukowo (ok. 16,3 km) oraz Żukowo - Gdańsk Południe (ok. 16 km) wraz z obwodnicą Żukowa (ok. 7 km).

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ jml/

Data publikacji 30.10.2020, 16:40