MI: Przetargi na budowę S11 Kępno - Olesno (komunikat)

01.09.2023, 13:07aktualizacja: 01.09.2023, 13:09

Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad szuka wykonawców, którzy zaprojektują i wybudują odcinek drogi ekspresowej S11 od obwodnicy Kępna do obwodnicy Olesna. Odcinek o długości prawie 46 km przebiega przez teren trzech województw: wielkopolskiego, łódzkiego oraz opolskiego.

- Niedawno udostępniliśmy kierowcom ekspresową obwodnicę Olesna. Pora na kolejny krok, którym będzie budowa drogi ekspresowej S11 pomiędzy obwodnicami Kępna i Olesna. W ten sposób powstanie spójny system zapewniający wyższy poziom bezpieczeństwa i komfortu podróży w południowo-zachodniej Polsce — powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Dwujezdniowa droga ekspresowa

Inwestycja o długości blisko 46 km obejmuje budowę dwujezdniowej drogi ekspresowej z dwoma pasami ruchu w każdym kierunku. Całość została podzielona na trzy odcinki realizacyjne:

• koniec obwodnicy Kępna – Siemianice (12,5 km),

• Siemianice – Gotartów (22,7 km),

• Gotartów – początek obwodnicy Olesna (10,5 km).

Początkowy fragment trasy zlokalizowany będzie na terenie woj. wielkopolskiego (na długości ok. 12 km), łącząc się z oddaną do ruchu 16 sierpnia 2021 r. obwodnicą Kępna. Kolejna, niemal 3-kilometrowa część trasy, zlokalizowana będzie na terenie woj. łódzkiego. 31 km drogi przebiegać będzie na terenie woj. opolskiego, przez gminy Byczyna, Kluczbork i Lasowice Wielkie. Koniec tego odcinka połączy się z oddaną niedawno do użytku obwodnicą Olesna.

Dwujezdniowa trasa na znacznej długości zostanie poprowadzona nowym śladem. Przewidziano na niej budowę kilkudziesięciu obiektów inżynierskich, w tym przejść dla zwierząt. Zaplanowano ponadto budowę czterech węzłów drogowych: Siemianice, Byczyna, Kluczbork Północ oraz Kluczbork Południe. Za węzłem Kluczbork Północ po obu stronach drogi powstaną Miejsca Obsługi Podróżnych. W rejonie tego węzła planowana jest również budowa Obwodu Utrzymania Drogi.

Inwestycja przewiduje także budowę urządzeń ochrony środowiska i bezpieczeństwa ruchu drogowego, a także przebudowę infrastruktury technicznej (sieć wodociągowa i kanalizacyjna, gazowa, elektroenergetyczna, telekomunikacyjna i urządzenia melioracyjne). Ponadto w ciągu trasy głównej wybudowane zostaną dodatkowe jezdnie do obsługi przyległego terenu.

S11 połączy Pomorze Środkowe z aglomeracją śląską

Do 2030 r. cała trasa S11 połączy Pomorze Środkowe przez Piłę, Poznań i Kępno z aglomeracją śląską. Po realizacji wszystkich odcinków będzie liczyć około 550 km, z czego obecnie kierowcy mają do dyspozycji ponad 150 km. Dla pozostałych odcinków, w zależności od etapu, inwestycje są już realizowane bądź prowadzone są prace przygotowawcze. Docelowo pokonanie trasy z Kołobrzegu do węzła Piekary Śląskie na połączeniu z autostradą A1 zajmie samochodem osobowym nieco ponad 5 godz.

kom/ pif/ mmu/

Data publikacji 01.09.2023, 13:07