MI: Rusza ogólnopolska akcja „Senior na drodze do… bezpieczeństwa!” (komunikat)

08.09.2023, 10:03aktualizacja: 08.09.2023, 10:04

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Kształtowanie prawidłowych postaw i zachowań wśród kierowców, pieszych i rowerzystów powyżej 60. roku życia to główne cele ogólnopolskiej akcji informacyjno-edukacyjnej, która startuje 18 września 2023 roku. Warsztaty Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego będą odbywały się w wybranych lokalizacjach w każdym z 16 województw w okresie od września do listopada 2023 r.

– Podczas akcji„ Senior na drodze do… bezpieczeństwa!”, chcemy pokazać uczestnikom ruchu drogowego powyżej 60 roku życia, jakie zagrożenia wynikają z niezachowania szczególnej ostrożności przy poruszaniu się po drodze. W ramach warsztatów korzystamy ze sprawdzonych modeli międzynarodowych oraz własnych doświadczeń – powiedział minister infrastruktury, przewodniczący Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego Andrzej Adamczyk.

W trakcie warsztatów uczestnicy poznają najczęściej występujące zagrożenia ruchu drogowego, skutki nieprzestrzegania przepisów, a także podstawowe zasady pierwszej pomocy przedmedycznej. Udział w warsztatach pozwoli przypomnieć o obowiązujących zasadach poruszania się w ruchu drogowym, zaprezentować przykłady właściwego stosowania elementów odblaskowych oraz obowiązkowego wyposażenia rowerów, a także zwrócić uwagę na postępujące wraz z wiekiem zmiany fizjologiczne.

Dodatkowo, w miejscach, w których będą odbywać się warsztaty, uczestnicy będą mogli skorzystać z bezpłatnego przeglądu technicznego roweru i uzupełnić braki w oświetleniu, tak aby jednoślady były wyposażone zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Uczestnicy wszystkich warsztatów będą mogli bezpłatnie skorzystać z profesjonalnego symulatora do przeprowadzania szkoleń z zakresu bezpiecznej jazdy. W warsztatach będą uczestniczyć policjanci z lokalnych Wydziałów Ruchu Drogowego.

Ze statystyk wynika, że w przypadku seniorów częściej dochodzi do poważnych wypadków. Zgodnie z danymi Policji za 2022 rok ofiary wypadków drogowych powyżej 60 roku życia to 5955 osób, z czego 590 to ofiary śmiertelne.

– Pomimo przewidywalnego spadku liczby ludności w Polsce, spodziewany jest systematyczny wzrost liczby osób powyżej 60 roku życia, dlatego działania edukacyjne wśród starszych uczestników ruchu drogowego są niezwykle ważne. Realizowane działania mają na celu zmianę postaw i zachowań, a także zmniejszenie liczby ofiar śmiertelnych i rannych wśród seniorów – powiedział wiceminister infrastruktury Rafał Weber.

Partnerami akcji „Senior na drodze do… bezpieczeństwa!” są Policja i Żandarmeria Wojskowa. Szczegółowy plan warsztatów jest dostępny na stronie internetowej www.seniornadrodze.pl Zachęcamy do udziału!

kom/ amac/

Data publikacji 08.09.2023, 10:03